Magazin

Za ova dva dana dobro ste upoznali Eminu Erdogan, ali da li ste znali ko su njena djeca?

Napisao H. H.

Jedan od najvećih utisaka nedavne posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana jeste njegova supruga Emina Erdogan. Žena iza koje se krije zanimljiva životna priča i koja svojim tradicionalno-modernim stilom odevanja uvek bude na visini zadatka, ne krije da joj je pored važnih i odgovornih uloga koje joj pozicija prve dame Turske donosi, najvažnija uloga majke.

U braku sa prvim čovekom Turske koji traje četiri decenije, Emina je dobila četvoro dece, ćerke Ezru i Sumeju i sinove Buraka i Bilala.

Posvećenost koju Emina pokazuje prema svojoj porodici potpuno se slaže sa stavom koji je njen suprug izneo prošle godine na svečanosti povodom obeleževanja Dana žena, a koji glasi: “Žena je pre svega majka” (taj njegov stav je izazvao i određene kontroverze i kritike).

Kada se pogledaju biografije naslednika turskog predsedničkog para, najzanimljiviji podaci su da njihove naslednice koje se viđaju na konferencijama širom sveta slede pravac političkog i društvenog zalaganja svoje majke, da je u biografijama ćerki Erdoganovih obrazovanje imalo prioritet, kao da su one u političkom životu Turske zastupljenije od svoje braće, čije bografije nisu tako “čiste”.

Ćerka Ezra Erdogan Albajrak

Ezra je rođena 1981. godine u Istanbulu. Završila je srednju školu “Kartal Anadolu Imam” u Istanbulu (tu srednju školu pohađali su i Sumeja i Bilal Erdogan).

Studije je započela u Turskoj, zatim je obrazovanje nastavila na Univerzitetu u Indijani, a onda i na prestižnom Berkli univerzitetu u Kaliforniji.

Ezra Edrogan Albajrak i njen suprug Berat Albajrak, ministar energetike u Turskoj, na postavljanju kamena temeljca Nove turske kuće u Njujorku. Na toj ceremoniji bili su i turski predsednik i njegova prva dama
EZRA EDROGAN ALBAJRAK I NJEN SUPRUG BERAT ALBAJRAK, MINISTAR ENERGETIKE U TURSKOJ, NA POSTAVLJANJU KAMENA TEMELJCA NOVE TURSKE KUĆE U NJUJORKU. NA TOJ CEREMONIJI BILI SU I TURSKI PREDSEDNIK I NJEGOVA PRVA DAMAFOTO: PROFIMEDIA

Pre sedam godina je učestvovala u kampanji “Mi volontiramo, mi smo nastavnici”, koja je podržala obrazovanje studenata sa invaliditetom.

U brak sa poznatim turskim biznismenom Beratom Albajrakom stupila je 2004. godine. U to vreme on je bio direktor kompanije “Calk holding”. Nije prošlo mnogo vremena, a Albajrak je preuzeo funkciju ministra energetike u turskoj vladi. Ezra je u braku dobila dvoje dece, ali zbog majčinstva nije odustala od borbe za ženska prava. Postaje sve aktivnija na tom polju.

Ezra levo sa sestrom Sumejom Erdogan prošle godine na Ženskoj konferenciji održanoj u Istanbulu
EZRA LEVO SA SESTROM SUMEJOM ERDOGAN PROŠLE GODINE NA ŽENSKOJ KONFERENCIJI ODRŽANOJ U ISTANBULUFOTO: PROFIMEDIA

U toj borbi joj se pridružila i sestra Sumeja, čija dosadašnja životna priča deli mnoge zajedničke detalje sa Ezrinim životom.

Sumeja Erdogan

Mlađa ćerka turskog predsedničkog para, takođe je rođena u Istanbulu. I obrazovanje Sumeje Erdogan (32) se najpre odvijalo u Turskoj, a zatim u Americi gde je diplomirala političke nauke i sociologiju na Univerzitetu Indijana. Magistrirala je na prestižnoj Londonskoj školi ekonomije. Dok je njen otac 2013. godine bio na mestu premijera Turske, Sumeja je bila jedan od njegovih glavnih savetnika.

Sumeja sa roditeljima, bivšim američkim potpredsednikom Džoom Bajdenom, njegovom suprugom Džil Bajden i njihovom ćerkom 2016. u Istanbulu
SUMEJA SA RODITELJIMA, BIVŠIM AMERIČKIM POTPREDSEDNIKOM DŽOOM BAJDENOM, NJEGOVOM SUPRUGOM DŽIL BAJDEN I NJIHOVOM ĆERKOM 2016. U ISTANBULUFOTO: PROFIMEDIA

Kao početak njene političke karijere uzima se 2010. kada je postala članica Partije pravde i razvoja, partije njenog oca. Njeno političko delovanje je mora se reći, ozbiljnije od političkih i društvenih poteza njene sestre.

Ono što remeti njenu impresivnu biografiju, jeste skandal koji se desio dok je Sumeja studirala. Na internetu su se tada pojavile njene neprimerene privatne slike. Povučene su pre nego što je šira publika uspela da ih vidi.

Sumeja na Konferenciji američko-muslimanskog društva prošle godine u Americi
SUMEJA NA KONFERENCIJI AMERIČKO-MUSLIMANSKOG DRUŠTVA PROŠLE GODINE U AMERICIFOTO: PROFIMEDIA

Sa ogromnom pažnjom bilo je prošle godine ispraćeno njeno venčanje sa Seldžukom Bajraktarom koji posluje u oblasti vojne industrije. Erdogan nije štedeo para za svadbu svoje naslednice.

Bajkovito venčanje
BAJKOVITO VENČANJEFOTO: PROFIMEDIA

I Esma i Sumeja slede majčin primer kada je nošenje hidžaba u pitanju pa biraju one koji ne pokrivaju lice.

Ćerke Emine i Redžepa Tahija Erdogana smatraju se ženama istaknute lepote
ĆERKE EMINE I REDŽEPA TAHIJA ERDOGANA SMATRAJU SE ŽENAMA ISTAKNUTE LEPOTEFOTO: PROFIMEDIA

Bilal Erdogan

Bilal Erdogan
BILAL ERDOGANFOTO: WIKIPEDIA

Tu su i sinovi bračnog para Erdogan. Reklo bi se, tajanstveniji. Bilal Erdogan ima 36 godina. Oženjen je Rejan Uzuner od 2003. godine i otac je dvojice sinova dece, Alija Tahira Erdogana i Omera Erdogana. U svojim rukama ima diplomu Univerziteta u Indijani i diplomu Džon F. Kenedi škole politike.

Bilal se prošle godine našao u centru skandala zbog korupcije. Naime, italijansko tužilaštvo je protiv njega pokrenulo istragu o pranju novca zbog optužbi da je prokrijumčario velike količine novca u Italiju.Te optužbe su odbačene.

Ahmet Burak Erdogan

Najstariji sin Erdoganovih ima 38. godina. Za razliku od braće i sestara nije studirao u Americi, pa je diplomiranjem na

“Istanbul Bilgi” univerzitetu završio svoj obrazovni put.

Ahmet Erdogan
AHMET ERDOGANFOTO: WIKIPEDIA

Uspešan biznismen i danas radi kao direktor kompanije “MB Denizcilik”. Od 2003. je u braku sa Semom Ketenči.

J.M.

Komentari

komentara