Magazin

Rak izazivate jer jedete ovo, rekao je njemački doktor nobelovac…

Napisao H. H.

Harald zur Hauzen, upozorio je na slabo proučen virus, koji se sreće kod krava, a može izazvati rak kod ljudi. Rekao je i: “Smatram da domaće životinje mogu biti direktni izazivači raka debelog crijeva kod ljudi.

Raspolaganje eksperimentalnim podacima idu u prilog ovoj hipotezi. Međutim, ovo tek treba potvrditi.

” Tvrdi da opasnost dolazi samo sa govedinom i sa kravljim mlijekom. Dodaje i: “Tradicionalno objašnjenje povezivano je sa pripremom mesa za jelo na roštilju, a otuda su izvođene tvrdnje da to dovodi do formiranja kancerogena. Ovo se gubi iz vida da isti takvi kancerogeni obrazuju i pilikom prženja ribe i piletine, a da niko ne misli da upotreba mesa pernatih životinja i ribe povećava rizik od dobijanja raka debelog crijeva.”

Otkriva da je u svojim istraživanjima posebno poklonio pažnju činjenici da se u Mongoliji jede mnogo crvenog mesa, a da se rak debelog crijeva sreće krajnje rijetko, kao i u Indiji, gdje se govedina iz vjerskih razloga faktički nikad ne jede. Hauzen također ukazuje da se nivo kolorektalnih oboljenja od raka naglo povećao poslije Drugog svetskog rata. Naučnik dodaje i da se u pomenutim azijskim zemljama mnogo rjeđe sreće rak mliječnih žlezda jer se u njima minimalno koriste u ishrani kravlje mleko i mliječni proizvodi.

Komentari

komentara