Magazin

Pritisci medija u Srbiji – Hanku Paldum žele osuditi na 10 godina zatvora

Napisao admin

Nastavljaju se pritisci medija u Srbiji oko slučaja navodnog zlostavljanja srpskog zatvorenika na planini Igman u Sarajevu ratne 1993. godine, pred koncert koji su pjevači iz Bosne i Hercegovine održali za pripadnike Armije Republike BiH.


Simulacija beogradskog Kurira (Foto: kurir-info.rs)

Beogradski Kurir, fotografišući nepoznate modele, objavio je i ilustraciju pod nazivom “Ovako je Hanka mučila Goluba”, navodeći u naslovu da joj prijeti i do 10 godina zatvora te da je zarobljenom Goranu Golubu “gnječila testise”.

Iako je svima koji poznaju Paldum i njen karakter zaista teško povjerovati u ovakve konstrukcije te iako je sama pjevačica pozvala Gorana Goluba da je pogleda u oči i kaže da je istina ono što je ispričao – spomenuti list donosi vrlo opširnu priču o cijelom slučaju, navodeći da ukoliko se dokaže da je Hanka Paldum mučila logoraša Gorana Goluba iz logora “Silos” kod Hadžića i da mu je 1993. godine, dok je kopao rovove na Igmanu, zgnječila polni organ, mogla bi da bude osuđena na do 10 godina zatvora!

– To djelo spada u tešku telesnu povredu s trajnim posledicama, za šta je zaprijećena kazna do 10 godina zatvora. Pitanje je i da li to može da se povede i pod djelo zločin protiv čovječnosti, ali ni u tom slučaju kazna ne bi mogla biti veća od 10 godina – kaže za Kurir advokat Toma Fila i dodaje da je potrebno povesti sudski postupak u Republici Srpskoj ili Srbiji pa proslijediti Federaciji BiH, ali je pitanje šta bi oni učinili.

Golubov advokat Dušan Tomić kaže da će protiv Hanke Paldum uskoro podnijeti krivičnu prijavu Opštinskom sudu u Sarajevu.

– Tražićemo nadoknadu štete za duševnu i fizičku bol, za seksualno zlostavljanje. Ona je bila u uniformi i vojničkom čizmom je Golubu stala na testise i nekoliko minuta ih gnječila.

Uništila je čoveku genitalije, zbog čega nije mogao da oformi porodicu i ima djecu – kaže Tomić i dodaje da je Golub ranije dao dvije izjave u vezi s tim slučajem, na osnovu kojih je pozvan za svjedoka pred sudom u BiH u procesu grupi optuženoj za zločine u logoru “Silos”.

Logoraš Dukić: Pravili smo joj pozornicu!

Branislav Dukić, predsednik Saveza logoraša Republike Srpske, koji je bio zatvoren u sarajevskom naselju Hrasnica, kaže da je lično učestvovao u gradnji pozornice za nastup Hanke Paldum u Hrasnici.

– Bio sam dio radnog voda koji je 1993. godine pravio pozornicu za Hanku Paldum. Nastupala je pred Četvrtom motorizovanom brigadom, čiji je komandant bio Fikret Prevljak. Znam da je poslije nastupa u Hrasnici i Butmiru prošla kroz tunel i preko Igmana otišla za Konjic. Šta se tamo dešavalo, ne znam – kaže Dukić i dodaje da je prije pet-šest godina, kad je Hanka izjavljivala da je bila za Jugoslaviju, javno odgovorio da to nije istina jer je podržavala muslimane u toku rata.

Inače, mnogi misle da je ova priča lansirana u medije ovih dana zbog najavljenog koncerta Paldum u glavnom gradu Srbije.

kurir-info.rs

Komentari

komentara