Magazin

BUDITE SVOJ NAJBOLJI PRIJATELJ: Primjenom ove tri metode riješite se tjeskobe i okrenite novu stranicu u životu

Napisao H. H.

Tjeskoba je jedan od najvećih problema današnjice – brz životni tempo, previše obveza, a premalo vremena… Zbog toga se možete osjećati bespomoćno i tada raste tjeskoba.

Problem se javlja kada ne možete pronaći rješenje, što dodatno pogoršava postojeće stanje… I već ste u začaranom krugu, iz kojega naizgled nema izlaza. Ali ima!

Kako prepoznati tjeskobu?

Ključ je otkriti problem na vrijeme.

Simptomi su tjeskobe:

  • strah,
  • umor,
  • nemogućnost koncentracije na poslu,
  • nesanica i
  • eksplozivnost.

Društveno gledano, teško vam je razgovarati s drugima, osjećate se kao stalna meta kritika, zamuckujete, crvenite se i imate nervozna crijeva, prenosi “Net“…

Ako se ne tretira na vrijeme, tjeskoba može odvesti u depresiju, pa i samoubistvo. Antidepresivi imaju tek kratkotrajan efekat, a onda se simptomi ponovno vraćaju. Autosugestija čini čuda, a najviše si pomoći možete sami.

Kako se nositi s njom?

Kada pristupate novom životnom projektu, tajna je u tome da to želite svim srcem, ili sebi barem tako sugerišite. Nećete imati vremena brinuti se i preispitivati stvari dvaput – jednostavno ćete se baciti na posao jer je tada proces donošenja odluka znatno brži, kažu stručnjaci.

Druga je opcija odgađanje brige. Ako je nešto pošlo po zlu i počinjete se brinuti zbog toga, odmah prestanite i odgodite brigu za poslije. Preporuka je da izdvojite deset minuta na dan za brigu oko svega, a sve ostalo vrijeme iskoristite za konstruktivne ideje.

Posljednje, ali ne manje važno, jest misliti na druge. Osjećaj da vas neko treba djeluje kao vjetar u leđa. Kada znate da nešto radite kako biste usrećili nekoga ko ovisi o vašem novcu ili ljubavi, tjeskoba postaje znatno manja, piše “Daily Mail

Komentari

komentara