Magazin

Prvi pokušaj “vraćanja mrtvih među žive” kreće već ove godine

Napisao H. H.

Vjerovali ili ne, ove godine počinje testiranje terapije koja ima za cilj vratiti mrtve ljude u život.

Naime, američka biomedicinska firma BioQuark, smještena u Philadelphiji, objavila je još prošle godine kako vjeruje da “moždana smrt nije nepovratna”. A direktor firme Ira Pastor sad je otkrio da će uskoro početi s testiranjem dosad neoprobane terapije matičnim stanicama u neidentifikovanoj zemlji u Južnoj Americi, piše “Index“…

Terapija bi trebala “resetovati” mozak

Pastor je najavio objavu detalja o istraživanju u idućih nekoliko mjeseci. Zasad je objasnio da je Bioquark razvio komplet injekcija koje mogu “resetovati” mozak te da će ih testirati na preminulim ljudima ove godine, prenosi “Daily Mail”. Tvrtka uopšte ne planira provesti početno testiranje na životinjama.

Pastor i njegov poslovni partner Himanshu Bansal prvo su planirali testiranje provesti u Indiji, ali Indijsko vijeće za medicinska istraživanja blokiralo je njihov plan.

Prva faza testiranja nazvana je “Prva ljudska neuro-regeneracija i neuro-reanimacija” i bit će studija na jednoj grupi koja nije nasumično odabrana, a koja za cilj ima “dokaz koncepta”.

A plan za oživljavanje preminulih ljudi je sljedeći. Prvo, prikupiti matične stanice iz krvi samog pacijenta i potom ih ubrizgati natrag u njegovo tijelo. Zatim, ubrizgati dozu peptida u njegovu leđnu moždinu. Naposljetku, provesti 15-dnevni tretman nervne stimulacije korištenjem lasera i električne stimulacije kako bi se pokušalo oživiti mozak, nadzirući u isto vrijeme pacijenta MRI skeniranjem.

Etičko pitanje – mrtvi ne mogu dati pristanak

Osim tehničkih problema, postavlja se i pitanje etičnosti, budući da tehnički mrtvi pacijenti, naravno, ne mogu dati pristanak na testiranje.

Testiranje koje Bioquark namjerava provesti dio je šireg projekta nazvano ReAnima, koji, prema objašnjenju na njegovoj web stranici, “istražuje potencijal najnaprednije biomedicinske tehnologije za ljudsku neuro-regeneraciju i neuro-reanimaciju.”

Pastor je lani za “Daily Mail” objasnio da se kliničko istraživanje namjerava provesti na pacijentima koji su u stanju moždane smrti ili nepovratne kome, ali su još uvijek na kardiopulmonalnim aparatima za održavanje života. Ovo je stanje u mnogim zemljama poznato kao “živući leš”.

Komentari

komentara