Magazin

PAZITE ŠTA PIŠETE NA INTERNETU: – Od Nove godine uvredljivi komentari će se kažnjavati novčano!

Napisao admin

U novom Kaznenom zakonu u Hrvatskoj kompjuteri su dobili posebno poglavlje, a uvredljivi komentari na internetskim stranicama novčano će se kažnjavati. Zakon na snagu stupa prvi dan nove godine


Žena (Foto: Cure.ba)

Uvrede, klevete i sramoćenje, od prvog dana nove godine kazneno djelo postaju i u elektroničkom svijetu, prenosi Dnevnik.hr. 

– Ova konkretna izmjena ne odnosi se samo na anonimne forumaše, nego na sve forumaše koji krše kazneni zakon u bilo kojem drugom obliku – objasnio je mr.sc. Palavra Damir, stalni sudski vještak za informatiku.

Uvredljivi komentari i širenje mržnje na portalima, forumima ili društvenim mrežama kažnjavat će se i do 1.800.000 kuna, ovisno o primanjima. 

– To je lijepo. Malo reda bi se trebalo uvesti. Ipak bi neka kultura trebala postojati – kažu građani.

Kompjuteri će od nove godine u kaznenom zakonu imati i posebno poglavlje po kojem će se odlaskom u zatvor kažnjavati čak i pokušaj hakiranja. 

– Kroz praksu se pokazalo da to u Hrvatskoj predstavlja određeni problem – kaže Palavra.

Svjedoci smo bili krađe registra branitelja prije nego što je zakonom omogućeno otkrivanje takvih podataka. Kako bi se oslobodili zatvorski kapaciteti, novčane kazne naplaćivat će se i ovrhom. 

– Ljudi nemaju za osnovne životne potrebe, a kamo li još da plaćaju nekakve kazne koje nisu glupe već su priglupe – komentirao je jedan građanin.

Prvim danom 2013. odahnut će i estradne zvijezde. Onaj ko uhodi drugu osobu, ili pokušava uspostaviti neželjeni kontakt, u zatvoru može provesti do godinu dana.

cure.ba

Komentari

komentara