Magazin

Savjeti – Još sretnija u novoj godini

Napisao admin

Prigrlite koju od naših životnih strategija osmišljenih da bi vas učinile sretnijom, zdravijom i privlačnijom nego ikada. A nijedna od njih ne uključuje buđenje u cik zore i trčanje do iznemoglosti.


Žena (Foto: Cure.ba)

E-mail password mora vam savršeno odgovarati

Stari password koristite već godinama? Promijenite ga u nešto motivirajuće. Budući da ga pišete svaki dan password poput “NoviPosao2013” ili “ostvarisnove” pomoći će vam da ubacite svoj cilj u svoj um.

Ugasite TV tokom večere

Istraživanje je pokazalo da pojedemo 40 posto više hrane kad smo pred televizorom nego kad sjedimo za stolom.

Pošaljite razglednicu baki

Pozitivne akcije poboljšavaju naše raspoloženje pa izaberite istinski dobru stvar za sebe. Budite u kontaktu s rodbinom ili se uključite u humanitarni rad i činite to jednom tjedno.

Odaberite svoj romantični ritual

Otiđite s dragim na doručak ili večeru svaki mjesec na datum kada ste se upoznali ili šetajte svake nedjelje popodne i razgovarajte. Male tradicije kojima se oboje veselite mogu učvrstiti vašu vezu.

Forsiranje 15 minuta

Ako mrzite čistiti kupaonicu (u potpunosti vas razumijemo), recite sami sebi da ćete taj mrski posao raditi samo na 15 minuta. Kad prođe 15 minuta, možete prekinuti započeto, ali veća je vjerovatnoća da ćete dotad biti toliko u tom poslu da ćete nastaviti i ne sjetivši se na vrijeme koje ste si zadali.

Donosite male odluke

Odluke da ćete nešto napraviti, bilo to praktične naravi ili zabavno, može povećati vašu ukupnu snagu volje.

Načinite ploču vizija

Ona je poznata i kao kolaž stvari koje vas oduševljavaju i usmjeravaju prema ciljevima. Stručnjaci kažu da vas fokusira na ambicije. Potražite online slike koje vas pokreću. Smjestite ih na ploču i to online i crpite inspiraciju svaki put kad je pogledate.

Maknite smeće iz spavaće sobe

Kad je pretrpana odjećom, knjigama i drugim stvarima, stvarno je potrebno da to sredite. Teško je u takvom okruženju opustiti se i uživati u seksu ili spavati, a to su jedine dvije stvari koje biste u spavaćoj sobi trebali raditi.

Veselite se promjenama

Umjesto da razmišljate kako vam oduzimaju vrijeme, mislite o njima kao o nečemu što vam pruža mogućnost da se bavite onime što volite. Pokušajte pročitati knjigu koju već dugo planirate čitati.

Redovno mijenjajte screen saver

Gledanje fotografija koje vas inspirišu danas (a ne onih koje su vas inspirisale prošle godine) motivišu vas da se konstantno krećete dalje u skladu s vašim željama.

Prihvatite se jutarnje “akcije”

Seks rano ujutro oslobađa hormone zbog kojih se dobro osjećamo i dan započinjemo na pravi način.

Gledajte iskušenju ravno u oči

Recimo da žudite za slatkišima svako popodne. Umjesto da ih pokušavate izbjeći, stavite punu zdjelicu pokraj kompjutora i recite si da nećete pojesti nijedan komad. Stručnjaci se kunu da je otpor nevjerovatno učinkovit (pogotovo kad se nalazite u kontroliranom okruženju poput kancelarije) i može prekinuti svoju zavisnost.

Zapitajte se šta bi učinio vaš idol?

Bila to Oprah, Beyoncé ili neko treći… uzor vas može motivisati. Kad ste pred odlukom trebate li ostati u kancelariji i raditi na prezentaciji ili otići s ekipom na after work party, zapitajte se šta bi učinio vaš uzor i učinite isto.

Jedite samo hranu koja vam je na tanjiru

Budući da ste vidjeli tačno koliko ste pojeli, to vas spašava nepotrebnog žvakanja kojemu se ne nazire kraj.

Plaćajte sve u kešu

Kad zaista vidite vlastitim očima kako novac odlazi, teže ćete trošiti dok spontano obilazite trgovine.

Uzmite pepermint

Šećer (onaj pravi) na određeno vrijeme popravlja raspoloženje. Male doze djeluju na duge staze. Nemojte zato konzumirati goleme količine čokolade.

Napišite pismo budućoj sebi

Nešto jednostavno poput: “Hej! Znam da je bilo grozno raditi vikendima, ali isplatilo se zbog povišice i bolje pozicije.” Stavite to pismo na vidljivo mjesto i to je sve što vam treba. Razmišljanje o postizanju cilja koji ste zacrtali prije će vas dovesti do onoga što želite.

cure.ba

Komentari

komentara