Magazin

Najmoćnija kompanija – Google će vas pratiti i offline

Napisao admin

Najmoćnija kompanija na internetu vas pomno posmatra.


google (foto:cure.ba)

U diskretno postavljenom obavještenju na svom DoubleClick blogu, Google je započeo novi oglasni projekat, Conversions API, koji će spojiti offline informacije o potrošaču sa online obavještajnim podacima tako da će oglašivači moći da pronađu korisnike ne samo na osnovu vremena koje proedu za tastaturom već i informacija u koji tržni centar odlaze. 

U saopštenju se objašnjava da transakcije u radnji, praćenje poziva i druge online aktivnosti mogu da budu imputirane u Google i kombinovane sa drugm informacijama.

Google uvjerava da će svi prikupljeni podaci i online i offline biti propušteni kroz bezbjednosne sisteme i da će korisnicima biti omogućena potpuna anonimnost. Međutim, jednom kada vaše ponašanje na vebu počne da imitira vaš stvarni život, čak i uz izvjesni nivo privatnosti, Convesions API će djelovati pomalo jezivo.

„Ako kupite majicu u Gapu u tržnom cetru i platite je karticom, kasnije ćete dobijati još više Gapovih reklama online koje će vam predlagati farmerke uz tu majicu”, kaže Džim Edvards, novinar Business Insider-a.

Naravno, uvijek postoji mogućnost da ti podaci procure u javnost ili da do njih dođe treća strana za koju ne biste voljeli da zabada nos u vaše lične stvari.

Edvards piše u svom tekstu da Google nigdje izričito ne tvrdi da će prikupljanje podataka u Conversions API biti anonimno, ali ukoliko to ne uradi reakcije bi mogle da izazovu veliki haos.

U međuvremenu smo, međutim otkrili da se sve informacije koje Google prikupi – a procjenjuje se da ih ima na milionima servera širom svijeta – uručuju još nekima a ne samo oglašivačima.

Prošlog mjeseca Google je objavio da je američka vlada samo tokom prvih nekoliko mjeseci 2012. zahtijevala lične podatke o oko 8.000 korisnika.

„Jedno je jasno: nadgledanje vlade je u porastu”, priznao je Google u svom izvještaju.

cure.ba

Komentari

komentara