Magazin

DALAL MIDHAT O ŽIVOTNOJ BORBI: KOSA MI JE OPADALA, TIJELO BILO PUNO VODE, KONSTANTNI UMOR…

Napisao H. H.

Pjevačica Dalal Midhat prije nekoliko dana privukla je veliku pažnju javnosti i svojih pratilaca na društvenim mrežama objavom o zdravstvenim problemima s kojima se suočavala posljednjih nekoliko godina. Problemi, zbog kojih se drastično udebljala, započeli su 2009. u vrijeme trudnoće, a ljekari su njeno stanje smatrali normalnim te sve probleme pripisivali porodu i hormonalnim poremećajima.

O detaljima višegodišnje borbe s takozvanom inzulinskom rezistencijom ili gestacijskim dijabetesom zbog čega nije mogla disati, imala napade vrućine, kao i to da nije željela izlaziti iz kuće, otvoreno je govorila u ispovijesti za „Dnevni avaz“ .

Bol u leđima

– U trudnoći, posebno u 2. i 3. trimestru, nastaje veća potreba za inzulinom i njegova sekrecija se pred kraj trudnoće četverostruko povećava. Tako može nastati inzulinska rezistencija ili gestacijski dijabetes. Doktorima sam već skrenula pažnju tokom trudnoće jer sam se naglo debljala tokom posljednja tri mjeseca, ali to prema svim parametrima i dalje nije bio znak za uzbunu. Rekli su mi da je to normalno, jer beba tada najviše raste. Od poroda je trebalo proći šest godina da zapravo dobijem pravu dijagnozu – započinje Dalal svoju priču.

Govori kako je imala čudne valunge, sumnjali su da je od hormona, jer je normalno da je prolaktin visok tokom dojenja.

– A ja sam se konstantno osjećala loše. Moja kćerka May je prvi put prespavala noć sa 18 mjeseci, tako da je ta hronična neispavanost dovela do toga da sam se osjećala kao da ludim. Moje stanje je podsjećalo na postporođajnu depresiju – iako zapravo nije imalo nikakve veze s tim. Loše sam se osjećala jer mi je stalno padao šećer nakon obroka – govori Dalal.

U tom periodu nije uzimala nikakve vitamine, jer je željela vratiti neku normalnu kilažu.

– Vrlo malo sam jela, jer sam željela smršaviti. Organizam mi više nije mogao podnijeti težinu. Leđa su me stalno boljela. Kosa mi je opadala, koža bila suha i s lišajevima. Konstantni umor. Kompletno tijelo je bilo napuhano, puno vode, desna noga je bila deset centimetara deblja od druge. Vodu sam pokušala izbaciti prirodnim diureticima, išla sam na LPG, Regen tretmane, anticelulitne masaže, limfne drenaže… Ništa nije pomoglo – govori nam Dalal.

mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmfffffffffffffŠest mjeseci nakon carskog porođaja pjevačica je počela s treninzima, ali bez ikakvog efekta. Nakon toga čekala je da prestane s dojenjem kako bi se, možda, hormoni vratili u normalu, no bez promjena.

– Godine 2013. počela sam trenirati s ličnim trenerom i imala sam veoma male pomake. Probala sam sve moguće dijete, ali ništa. Adis Abdulović, moj trener, shvatio je da je problem u nečemu što jedem prije treninga. Testirali smo, jedno jutro sam jela voće, potom ugljikohidrate, proteine i jedno jutro ništa. Najbolje sam se osjećala i imala najviše snage kada sam trenirala bez ikakvog unosa hrane. Javila sam se doktorici Zeliji Veliji Ašimi. Čim je saslušala moje probleme i pogledala me, rekla je da obavezno uradim OGTT test s inzulinemijama, uz ostale nalaze. To je prvi put da je neko spomenuo inzulinsku rezistenciju – prisjeća se Midhat.

Vitamin D

Nalazi su dokazali inzulinsku rezistenciju, jer joj je nakon unosa glukoze, umjesto da se šećer digne, pao na jedan. To se zapravo događalo svaki put kada bi nešto jela tokom šest godina.

– Također sam dobila i ostale dijagnoze, obesitas, hipotireozu i hipovitaminozu. U mom organizmu nije bilo uopće D vitamina neophodnog za pravilno funkcioniranje organizma. Smršavila sam 23 kilograma za nekoliko godina, ali tokom borbe kilogrami su se znali vraćati, otjecale su mi noge, tijelo, lice, jer mi je organizam zadržavao vodu. Najveći problem je bila voda, jer jedno jutro nisam mogla stati na noge. Na terapiji sam i pod konstantnom kontrolom doktorice od septembra prošle godine. Borba je trajala tokom cijelog projekta Eurosong 2016 i zbog velikog stresa kilogrami su se znali vraćati, ili tokom putovanja kada nisam mogla tačno znati šta se nalazi u hrani i jedem li ono što mi je dozvoljeno – priča Sarajka.

Liječe posljedice, a ne uzrok

– Ono što je najbitnije je da mnogo žena zapravo ima inzulinsku rezistenciju, a ljudi im liječe posljedice, a ne uzrok. Apelirala bih na sve ljude da paze na sebe i svoju djecu jer je veliki porast inzulinske rezistencije i dijabetesa kod mladih ljudi. Ako se inzulinska rezistencija ne otkrije i ne liječi, dobit ćete dijabetes nakon nekoliko godina. Najveći uzrok tome je nepravilna prehrana – previše ugljikohidrata i šećera u prehrani, nedovoljno kretanja i fizičke aktivnosti – poručuje Dalal.

Voće najkasnije do 17 sati

Doktorica joj je savjetovala da izbaci šećer, bijelo brašno i tijesta, tjestenine, a u potpunosti je izbacila gluten i šećer, laktozu i soju.

– Krompir i rižu jedem jednom sedmično zbog visokog glikemijskog indeksa. Nikada ne pijem nikakve sokove, čak ni cijeđene, voće jedem u izvornom obliku najkasnije do 17 sati. Pijem puno filtrirane vode, čaj i kafu. Većinom jedem samo ono što ja pripremim – kaže pjevačica i dodaje da joj ništa ne pada teško kada je zdravlje u pitanju.

Komentari

komentara