Magazin

ZA NEVJERICU: Profesor mi pokazivao kako da doživim orga**m!

Napisao H. H.

– Profesor je počeo da se trese i da pravi čudne grimase, uz izgovor da mi „prenosi bioenergiju”… Pitao me je da li osjećam dodir, na šta sam odgovorila da ne razumijem kakav dodir to treba da osjetim, a on mi je odgovorio da je to „dodir njegovih usana”. Nakon toga sam primijetila da profesor ispred mene simulira sek*ualni odnos… Dok sam izlazila iz učionice, pitao me je: „Da li je bio dovoljno tvrd i veliki?” – ovim riječima je učenica medicinske škole opisala sek*ualno uznemiravanje koje je prošle godine doživjela od nastavnika G. V.

Ovog profesora sociologije prijavilo je još pet učenica te škole, ali i četvoro đaka Prehrambeno-ugostiteljske škole, budući da on nastavu drži u dvije čačanske srednje škole. Kako direktori ovih ustanova, i pored toga što su bili upoznati sa navodima napastvovanih djevojaka, nisu kaznili navodnog bludnika, slučaj kontrole preuzela je kancelarija zaštitnika građana.

 

Zamjenica ombudsmana Gordana Stevanović izvršila je kontrolu i sačinila izvještaj. U njemu se, pored ostalog, navodi da su dvije učenice u aprilu prošle godine razrednom starešini prijavile da su doživjele „sek*ualno zlostavljanje, uznemiravanje i zloupotrebu od nastavnika”, a da se su na sastanku odjeljenske zajednice optužbama pridružile njihove četiri školske drugarice. Sve su zahtijevale da im nastavu iz sociologije drži drugi profesor. O svemu je obaviješteno odjeljensko vijeće, a učenice su, po zahtjevu direktora, dostavile pisani izvještaj.

 

– Na posljednjem času kod profesora doživjela sam veoma neprijatnu situaciju… Rekao je drugaricama da me sačekaju napolju i da mora sa mnom da razgovara… Profesor je počeo da pravi čudne pokrete na stolici govoreći mi: „Osjećaš li?“ Profesor mi je rekao: „Raširi noge, malo se ti pokreni“, na šta sam odovorila: „Molim?“, i krenula sam da ustajem… Kad sam krenula da izađem iz učionice, profesor je dobacio: „Ne treba tebi psihoterapeut, dovoljno si ti jaka, potreban ti je orga**m, želio sam da doživiš orgaz**m! Da li si ga osjetila?“

 

U izvještaju zamjenice zaštinika građana navodi se i da se pedagoškinji Prehrambeno-ugostiteljske škole obratilo četvoro učenika (tri učenice i jedan učenik) riječima da im je ponašanje G. V. dozlogrdilo i da su bili prinuđeni da ga prijave.

 

– Jedna od učenica je potvrdila: „Dok je sjedila u prvoj klupi, nastavnik joj je nepristojno gledao u oči i klatio se na stolici gore-dole. Pitao ju je: ‘Je l’ ti lijepo, jesi li topla, osjećaš li da se otvaraš?‘“, kaže se u izvještaju i dodaje da je ovakvo ponašanje trajalo godinama, ali da se učenici nisu odvažili da nastavnika prijave, plašeći se mogućih posljedica.

 

U medicinskoj školi je pokrenut disciplinski postupak protiv nastavnika i on je privremeno udaljen sa posla. Policija je slučaj proslijedila Osnovnom tužilaštvu, ali se tužilac izjasnio da nema elemenata nikakvog krivičnog djela (?!), pa je profesor ubrzo vraćen na posao.

 

Sa druge strane, u Prehrambeno-ugositeljskoj školi (PUŠ) disciplinski postupak nije ni pokrenut, a čovjek koga su učenice optužile za teško sek*ualno zlostavljanje sve vrijeme im je predavao.

 

– Svjestan sam da sam vjerovatno napravio propust što nisam pokrenuo disciplinske mjere protiv G. V. Razgovarao sam sa njim, ali me je on uvjeravao da navodi učenika nisu istiniti. Radi se o veoma osjetljivoj stvari. Ja ne mogu da budem i tužilac i sudija – rekao nam je direktor PUŠ-a Dragan Kovačević.

 

Kako nam je rečeno u Školskoj upravi u Čačku, direktor Kovačević im je zapravo prenio da je od nastavnika D. V. dobio obećanje da više u učionici neće obavljati seanse liječenja bioenergijom.

 

Zamjenica zaštitnika građana predložila je da zbog utvrđenih propusta direktori dvije čačanske srednje škole budu razriješeni dužnosti, jer nisu preduzeli mjere iz svojih nadležnosti „radi zaštite više učenika koji su prijavili direktno i indirektno sek*ualno zlostavljanje, zloupotrebu i uznemiravanje od strane nastavnika“, te da bi trebalo „utvrditi odgovornosti i sankcionisanja prijavljenog nastavnika za povredu zabrane zlostavljanja i sek*ualne zloupotrebe”.

 

Inače, nastavnik sociologije G. V. po završetku školske godine odlazi u penziju.

Komentari

komentara