Magazin

CRISTIANO RONALDO: Halep i njegove žrtve su moja živa rana

Napisao H. H.

Bilo da ste u taboru onih koji neprekidno forsiraju Messija ili ste ipak priklonjeni poznatom CR7, vijest koja je brzinom munje počela da se širi internetom, za svako je poštovanje.

Već se mnogo govorilo o njegovom javnom istupu što se tiče islama, muslimana, lažnih terorista koji se pripisuju nekome ko ne stoji iza toga, a posljednja vijest, frapirala je baš sve. Podsjetimo, vijest može da bude potkrepljena dosadašnjim izjavama koje imaju i video zapise, a tiču se sve češćeg Ronaldovog zauzimanja za muslimanski svijet i mir koji zaslužuje svako ljudsko biće.

Svjedoci smo genocida koji se dešava u Halepu i Siriji, a bh. stanovništvo može situaciju, žrtve i pokolj tamo, poistovijetiti sa svojom prošlošću i gubicima. Srebrenica je jučer ponovljena za mnoge, a izgleda da ni slavni nogometaš nije ostao imun na krvave slike koje obilaze svijet.

Kako prenosi portal sportskarobija.com, Ronaldo se javno oglasio povodom situacije u Siriji, te da ga je video koji je opisan kao možda “posljednje javljanje iz Halepa”, duboko potresao.

Želio je prenijeti poruku mira, obzirom da je siguran da će njegov glas imati jači efekat od mase drugih ljudi. Podsjetimo, ovo nije prvi put da javno istupa na ovu temu, a svjetski mediji su prošle godine redom prenosili vijest da je fudbaler izašao na teren uoči meča sa Granadom sa dječakom iz Sirije, čijeg je oca na granici saplela snimateljka iz Mađarske.

“Upravo sam izabrani vlasnik 4. Zlatne lopte i znam da će me svijet čuti. Zaustavite pokolj u Siriji, oni su moja živa rana! Sa sinom Sirijca kojeg je saplela mađarska snimateljka izašao sam na teren i osjetio veliku povezanost, ali i neizbrisivu tugu.”

Zaid Abdul je bio jedan od dječaka koji su se potom i slikali sa fudbalerima, a utakmici su prisustvovali njegov otac Osama Abdul Mohsen i brat Mohamad.

Zaidov otac je fudbalski trener iz Sirije, koji je široj javnosti postao poznat kada ga je saplela snimateljka jedne mađarske televizije dok je, sa djetetom u naručju, pokušavao da pređe u Mađarsku iz Srbije.

Osama Abdul Mohsen je poslije tog incidenta dobio posao trenera u španskoj fudbalskoj akademiji Cenafe u Madridu, gdje je stigao sa dvoje djece.

foto: Getty Images

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svemu ovome dodajte titulu fudbalskog genijalca koji je vlasnik četvrte Zlatne lopte koju će u svoju vitrinu postaviti, a za njega su glasala 173 novinara širom svijeta, zbog čega će ovo biti četvrti put, nakon 2008., 2013. i 2014. godine, da se Portugalac popne na vrh svijeta.

Komentari

komentara