Magazin

Otkrivamo – Da li “duša” ima težinu?

Napisao admin

Mnogi vole da vjeruju u ideju duše, i vrlo često posežemo za empirijskim objašnjenjima kako bismo učvrstili naša religiozna vjerovanja u potrazi za potvrđujući dokazom.


Da li “duša” ima težinu (Foto: Cure.ba)

Čini se da je takav dokaz prisutan još od 1907. godine kada je doktor Iz Massachusettsa, Dankan Mekdugal, osmislio seriju eksperimenata kojima je očekivao da će uspjeti izmjeriti težinu duše.

Mekdugal je proučavao šest smrtno bolesnih pacijenata na specijalnom krevetu vagi mjereći njihovu težinu prije, tokom i poslije smrti.

Dobiveni rezultati su bili različiti, ali je on zaključio da postoji malo gubljenje težine nakon smrti – 21 gram u prosjeku. Tako se zove i film Alejandra Gonzalesa Inaritua iz 2003. godine.

Ovo otkriće izazvalo je burne polemike i činilo se da je dokaz postojanja ljudske duše.

Međutim, nakon detaljnog promatranja njegovih metoda, znanstvenici današnjice otkrili su da je Mekdugal načinio velik broj pogrešaka.

Mekdugal je imao vrlo mali uzorak, svega 4 od ukupno 6 pacijenata, i njegovi rezultati nisu bili dosljedni. Precizan trenutak nečije smrti nije uvijek jasan, čak ni danas a kamoli 1907. godine kada su medicinske metode bile znatno manje suptilne, prenosi B92.

Težina ljudske duše bila je samo rezultat lošeg istraživanja, iako mnogi i danas vjeruju u nju.

cure.ba

Komentari

komentara