Magazin

Posljednji trzaji hladne zime: Sredinom februara stiže novi talas padavina, ali nakon toga…

Napisao H. H.

U drugoj polovini februara, prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, temperatura se diže desetak stepeni iznad nule, gdje bi se trebala i ustaliti sve do iza 20-og u mjesecu

ako su pojedine svjetske meteorološke stanice sredinom februara predviđale novi talas ledenog zraka i ponovno drastično zahlađenje, sudeći po domaćim prognozama, ništa od toga se neće desiti, ali će nam stići još jedan val padavine – i kiše i snijega.

Ipak, čini se da će to ujedno biti i posljednji trzaji zime, jer u drugoj polovini februara, prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, temperatura se diže desetak stepeni iznad nule, gdje bi se trebala i ustaliti sve do iza 20-og u mjesecu. Nakon toga, nadamo se proljeću…

 

Prognoza vremena za početak sedmice
U ponedjeljak, 13. februara, u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana, uz nešto više oblaka, u zapadnim područjima može pasti i malo kiše. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka od -3 do 1, na jugu zemlje od 3 do 6, a najviša dnevna temperatura zraka od 3 do 9, na jugu zemlje od 9 do 13 stupnjeva.

 

U utorak, 14. februara, u Bosni i Hercegovini više oblačnosti prijepodne. U drugom dijelu dana smanjenje oblačnosti. Po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom ili niskim oblacima, koja ponegdje može biti i dugotrajna. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka od -4 do 1, na jugu zemlje od 3 do 7, a najviša dnevna temperatura od 4 do 10, na jugu zemlje od 10 do 14 stupnjeva.

 

U srijedu, 15. februara., u Bosni i Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka od -5 do 1, na jugu zemlje od 3 do 6, a najviša dnevna temperatura od 5 do 11, na jugu zemlje od 12 do 15 stupnjeva.

 

Prognoza vremena za naredne dane

 

Prema podacima FHMZ-a, od četvrtka poslije podne pa do kraja prognoziranog perioda na jugu zemlje očekujemo kišu a u jugozapadnoj Bosni i snijeg. Nešto veće količine padavina moguće su 15. i 16. februara.
U Bosni u ovom periodu, više padavina moguće je u zapadnim i sjeverozapadnim područjima. Najmanje padavina očekuje se u Posavini. Očekivane padavine u Bosni uglavnom će biti u obliku snijega ili susnježice.
Minimalne temperature zraka u drugoj sedmici februara kretat će se od -6 do + 4 stepena u Bosni, a u Hercegovini i do 7 C. Maksimalne temperature zraka u ovom periodu kretat će se između 0 i 6 stepeni u Bosni do 12 C u Hercegovini.
Početkom naredne sedmice (20. februar) doći će do blagog povećanja temperature zraka tako da minimalne temperature samo ponegdje će biti ispod nultog podioka. Maksimalne temperature kretat će se do 10 oC u Bosni, a u Hercegovini i do 14 oC.

Komentari

komentara