Magazin

ŠKRTICA, A NE HUMANITARAC – Procurjeli emailovi raskrinkali Davida Beckhama: Nije dao ni novčića kako bi pomogao djeci širom svijeta?!

Napisao H. H.

Iako se David Beckham (41) u javnosti predstavlja kao veliki humanitarac, njegovi mailovi koji su procurili u javnost pokazuju kako je odbio potrošiti išta od svog novca kako bi pomogao širom svijeta.

Naime, jednom prilikom, nakon što ga je UNICEF-ova ambasadorica zamolila da ponudi najvišu svotu u humanitarnoj aukciji, slavni fudbaler je u mailu napisao: ”

To me razljutilo… Ne želim to učiniti i neću to učiniti s vlastitim novcem”, prenosi “Jutarnji“…

Drugi put obrušio se na direktora vlastite firme jer je za put na Filipine, gdje se trebao susresti s djecom stradalom u tajfunu, morao potrošiti svoj novac.

“Slažem se u potpunosti, da budem iskren, da me ovo ne bi trebalo išta koštati!”, napisao je.

Beckham je od UNICEF-a zahtijevao da mu plati 6.685 funti za let prvim razredom – uprkos tome što su njegovi sponzori osigurali privatni let za negdašnjeg fudbalskog šampiona.

Za drugo putovanje u Kambodžu 2015. UNICEF je unajmio za Beckhama apartman u hotelu Sofitel s pet zvjezdica, ali je on zahtijevao da ga smjeste u još luksuznije odmaralište Amansara.

“Ako UNICEF da isti novac koji su htjeli platiti za hotel Sofitel, on će nadoplatiti cijenu za mjesto gdje on želi boraviti”, glasio je jedan od brojnih mailova koji su naišli na osudu javnosti.

Inače, Beckham je UNICEF-ov ambasador dobre volje još od 2005. godine te je nekoliko puta napominjao da njegova doba djela nemaju veze s taštinom.

Međutim, mailovi između humanitarnih organizacija, njegove kompanije, kao i engleskih reprezentativaca Simona Oliviere i Davida Gardnera pokazuju da, iako je Beckham spreman obletjeti svijet kako bi se slikao sa stradalom djecom, ipak to čini zbog vlastite promocije.

Šokantne mailove o fudbalskoj zvijezdi otkrila je mreža istraživačkih novinara na svojoj stranici “European Investigative Collaborations” i Der Spiegel, a objavljeni su u nekoliko uglednih evropskih medija.

U emailovima je opisan i plan kako zadobiti više sponzora za Beckhama.

U jednom dopisu njegov prijatelj iz djetinjstva i vjenčani kum Gardner govori kako je UNICEF najvažniji za Beckhamov brend, kao i za sam njegov život.

“Treba napraviti listu stvari koje treba učiniti za humanitarne svrhe kako bi se ljudima činio dobrim i kako bi ljudi vidjeli njegov rad umjesto da stalno čitaju koliko novca zarađuje ili koliko vrijedi njegov brend. Humanitarni rad je krucijalan i niko ne razumije koliko je to bitno za njegov biznis.”

Objavljeno je čak i kako bivši igrač Manchester Uniteda početno nije ništa uložio u svoj novi projekat “7 Fund” – koji pomaže zlostavljanoj i bolesnoj djeci.

Nakon što su mediji objavili priču, Beckhamovi advokati kazali su kako je on donirao više od milion funti UNICEF-u i platio sve troškove koji se tiču spomenutih letova i smještaja.

“Donacije je uplatio mjesecima prije kraja 2016., a troškove će platiti u budućnosti”, napomenuli su.

Iz UNICEF-a su pak kazali kako je Beckham osim svog vremena u energije uložio i značajnu svotu u “7 Fund”, ali kako su detalji povjerljivi, kao i za sve UNICEF-ove donatore.

Komentari

komentara