Magazin

Angelina konačno otkrila šta misli o Trumpu

Napisao H. H.

Angelina Jolie konačno je iznijela svoje mišljenje o novom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Glumica i aktivistica za ljudskih prava Angelina Jolie u četvrtak je izjavila da uredba američkog predsjednika Donalda Trumpa o zabrani ulazaka imigranata iz sedam zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom u SAD, vrijeđa ranjive izbjeglice i šteti im te bi mogla potaknuti ekstremizam.

Posebna izaslanica UNHCR-a Angelina Jolie je, ne imenovavši izravno Trumpa za New York Times kazala da diskriminacija koja se temelji na vjeri znači “igranje s vatrom”, prenosi Hina.

Oscarovka je dodala da kao majka šestero djece, “rođene u stranim zemljama i ponosne na to što su američki državljani”, vjeruje u potrebu sigurnosti nacije, no smatra da sve odluke “trebaju imati uporište u činjenicama, a ne u strahu”.

“Želim znati da će za djecu izbjeglica koja ispune uvjete za azil u Americi uvijek postojati neko ko će se založiti za njihov slučaj, da će među Amerikancima postojati saosjećanje te da ćemo uspjeti zajamčiti sigurnost zemlje ne smatrajući stanovnike čitavih zemalja, čak i sasvim male bebe nepodobnima za ulazak u našu zemlju na temelju njihove vjere ili geografske pripadnosti”, kazala je glumica.

Jolie (41) je dobila počasnog Oscara za humanitarni rad, a prošle je godine posjetila izbjegličke kampove u Libanonu i u Grčkoj. Ondje se sastala s porodicama koje su pobjegle pred ratom na Bliskom istoku. Tada je upozorila da “insinuirajući da su muslimani manje vrijedni zaštite, potičemo ekstremizam u drugim zemljama”.

S bivšim suprugom, glumcem Bradom Pittom, Jolie ima troje usvojene djece iz Kambodže, Vijetnama i Etiopije, a troje njihove biološke djece rođeno je u Francuskoj i u Namibiji.

Komentari

komentara