Video

Kataklizma u najavi: Nebeska rijeka prijeti da potopi Kaliforniju!

Napisao H. H.

Najgora kišna oluja u posljednjih deset godina obrušit će se tokom vikenda na Kaliforniju i uz velike bujice koje tu američku saveznu državu pogađaju od početka zime mogla bi da predstavlja prekretnicu poslije šest godina rekordne suše.

Meteorološke službe upozorile su da će se prava “atmosferska rijeka” obrušiti na ovu veliku državu na američkom zapadu. Očekuje se da će 36 sati neprekidne kiše i sniježnih padavina u “Golden Stateu” gdje je nebo proteklih šest godina bilo neumoljivo suho.

“Oluja decenije? Da, radi se upravo o tome”, rekao je Andy Maureen, hidrolog Nacionalne meteorološke službe.

Stanovnici Kalifornije koji već dvije godine imaju restrikciju u potrošnji vode pripremaju se sada za “potop” i suočavanje sa visokim vodostajima, klizištima, rušenjem stabala i lavinama.
Posebno su ugrožena područja koja su zahvatili požari zadnjih godina, gde je vegetacija nestala pa je gola zemlja. Lokalne i savezne vlasti morat će da nadgledaju brane na nekim vodenim tokovima, postavljaju vreće sa pijeskom za odbranu od poplava i evakuiraju opasne zone.

Očekuju se veliki zastoji u saobraćaju i djelimično zatvaranje autoputeva. “Atmosferska rijeka” zahvatit će i Oregon, sjeverno od Kalifornije i djelimično Nevadu.

Decembar je već bio izrazito vlažan, a brzaci u planinama sjeverne Kalifornije, ključni za snabdijevanje vodom cijele države, dostigli su čak 30-godišnji rekord.

“Bujice premašuju historijski prosjek, na putu smo rekordne godine ako kiša i snijeg nastave toliko da padaju – ističe Doug Carlson, portparol kalifornijskog odijeljenja za vodene izvore piše

Komentari

komentara