Trudnoća i majčinstvo

Što porođajna težina govori o tome koliko će dijete biti uspješno?

Napisao H. H.

BEBINA težina pri porodu uvjetovana je mnoštvom čimbenika.

Iako na veličinu bebe djelomično utječu i geni, najčešći razlog zbog niske porođajne težine je rođenje djeteta prije planiranog termina poroda.

Prijevremeni porod često sa sobom nosi i rizike za dijete, kako one koji se odmah mogu prepoznati, tako i one koji dolaze do izražaja tek kasnije, nekada tek kod polaska u školu.

U Floridi je provedeno opsežno istraživanje koje je trajalo 11 godina i u samom fokusu istraživanja je bio upravo razvoj prerano rođene djece. U moderno doba se nerijetko prilikom poroda poseže za davanjem lijekova rodilji kako bi se što je to više moguće porod odgodio, a dijete što duže ostalo u majčinom trbuhu.

Upotreba lijekova za odgodu poroda nije se pokazala uvijek korisnom te se smatra kako bi za djetetov razvoj bilo bolje koristiti manje agresivne metode. Djeca koja nisu prerano rođena, no svejedno imaju vrlo nisku porođajnu težinu često ukazuju da to da postoji neki zdravstveni problem koji nije omogućio djetetu potpuni rast i razvoj tijekom devet mjeseci u toplini majčina tijela.

Ovim istraživanjem pokušalo se doći do zaključka može li ostanak u majčinoj utrobi uz upotrebu lijekova nakon 39. tjedna trudnoće uopće koristiti djetetovu razvoju. Proučavali su djecu od njihova rođenja pa sve do polaska na fakultet u kontroliranim uvjetima, kao što su zdravlje, spol djeteta, dužina trajanja trudnoće, zdravlje trudnice, dob, rasa i obrazovanje majke. Kod blizanaca rezultati nisu bili bitno drugačiji.

Odnos porođajne težine i uspjeha pratio se već od polaska djeteta u vrtić i nastavljao se kontinuirano pratiti kroz osnovnu i srednju školu. Djeca  rođena sa niskom porođajnom težinom, osobito ona rođena prije planiranog termina poroda ukazivala su na određene zaostatke u razvoju. No, istraživanja pokazuju kako se mnogo utjecaja na djetetove kognitivne sposobnosti odvija već u majčinoj utrobi, na što je vrlo teško utjecati.

Na kraju zaključujemo kako porođajna težina ima učinka na djetetov razvoj i uspjeh u školi jednog dana, no s obzirom na sve ostale čimbenike, što fizičke i psihičke, što društvene, ovaj utjecaj je zanemarivo malen,piše index.hr

Komentari

komentara