Trudnoća i majčinstvo

DVIJE I JEDINE ISTINE o mami i bebi nakon poroda!

Napisao H. H.

Nils Bergman je liječnik i istraživač koji govori da ne smijemo raditi protiv prirode, jer time dugoročno štetimo majkama i bebama. On je švedski liječnik sa sjedištem u Africi. Na nedavnoj konferenciji u Cape Townu održao je radionicu pod nazivom „Pronalaženje istina o porodu“. Radio je kao viši liječnički nadzornik i nadgledao je oko 18.000 poroda godišnje.

Ne smijemo raditi protiv prirode, jer time dugoročno štetimo i bebi i majci“, rekao je Dr. Bergman. Prema njemu, postoje samo dvije istine:

  1. Bebe i mame se ne trebaju razdvajati nakon poroda
  2. Majka nikad ne smije biti sama nakon poroda

Dr. Bergman navodi da nema dokaza niti temelja da se majku i dijete razdvaja nakon porođaja te da je izuzetno važno shvatiti kako beba funkcionira. Majka je bebin okoliš, beba je 100 posto ovisna o majci, čak je i jednogodišnje dijete 99 posto ovisno o majci. Razlog tome su senzorne i društvene stimulacije. Temelj psihološkog razvoja je komunikacija s bebom.

Odvajanje beba i boravak u inkubatoru dugoročno loše utječe na mozak tih beba. Potpuno su lišene majčinog utjecaja, dodira, glasa i tješenja koji hrani bebin razvoj. Nedostatak zaštite i odrasle podrške dijete doživljava u toksičnom stresu. A upravo odvajanje beba od majki predstavlja toksični stres.

Odvajanje nije prirodno. Naša biologija je da se ne odvajamo od majke. Niti jedna životinja ne spava odvojeno od majke, to rade samo ljudi. Blizina majke utječe na svaki element bebe uključujući rad srca, apetit, intenzitet aktivnosti i opuštanje hormona, istaknuo je Bergman.

Kontakt koža na kožu mora početi s rođenjem, to je dokazano u dugogodišnjim istraživanjima, zatim se kontakt poslije mora i nastaviti. Iskustva Dr. Bergmana pokazala su da bebe koje su odvojene od majke lošije spavaju i teško uspostavljaju ciklus spavanja,piše

Komentari

komentara