Trudnoća i majčinstvo

Trudničke statistike – Snažan stres utiče na rast bebe

Napisao admin

Žene koje prožive traumatičan događaj tokom ili neposredno pred trudnoću mogu biti pod povećanim rizikom da se njihovo dijete rodi sa manjom tjelesnom masom


Trudnica (Foto: Cure.ba)

Istraživači su, između 1979. i 2002. godine, proučavali životne okolnosti kod 1,38 miliona žena iz Danske koje su rodile sa 24 i više godina. One koje su proživjele smrt ili tešku bolest voljenih osoba neposredno prije ostanka u drugom stanju ili za vrijeme trajanja trudnoće imale su veće šanse da rode dijete koje je bilo ispod kriterijuma normalne kilaže.

Dame koje su izgubile nekog člana porodice imale su za 22 odsto veće šanse da rode dijete s masom manjom od pete percentile. Teška bolest u porodici je takođe bila povezana sa slabijim rastom fetusa.

Ipak, ovi rezultati, objavljeni u časopisu Psychosomatic Medicine, ne dokazuju da izražen stres tokom trudnoće negativno utiče na razvoj fetusa. Studija upućuje na to da visok nivo hormona stresa kod majke može smanjiti rast bebe, a jak stres može uticati na pojedine trudnice da prestanu da održavaju zdrav stil života.

I dok ti rezultati ne dokazuju uzročno-posljedičnu vezu, oni ipak ističu važnost zdravlja tokom trudnoće.

– Trudnice bi trebalo da se drže standardnih medicinskih savjeta i zadrže normalan, zdrav životni stil u razdoblju prije začeća i tokom trudnoće – savjetovali su istraživači.

cure.ba

Komentari

komentara