Trudnoća i majčinstvo Zdravlje

Savjeti – Ojačajte zdravlje vaše bebe

Napisao admin

Svi koji imaju bebu žele da je njihova beba zdrava i zadovoljna. Pronašli smo za vas načine kako da ojačate zdravlje vaše bebe.


Beba (Foto: Cure.ba)

1.    Iskažite ljubav – Ispoljavanje ljubavi i pažnje prema bebi jedna je od najlakših, ali i najljepših obaveza svakog roditelja. U prvih nekoliko godina života djeteta dodir je od esencijalnog značaja za razvoj njegovog mozga i nervnog sistema. Osim toga, to će djetetu pomoći da se formira u emocionalno stabilnu ličnost. Dakle, maženja i poljubaca nikada dosta.

2.    Dojite bebu – Koristi od dojenja su višesturke: smanjuje rizik od određenog broja infekcija i hroničnih bolesti, povećava IQ, smanjuje rizik od gojaznosti u kasnijem životu, itd. Čak i ako dojite bebu veoma kratak period, učinićete joj uslugu.

3.    Igrajte se i zabavljajte – Interakcija i igra sa bebom učiniće bebu sretnom i zadovoljnom. Pored toga, zajednički smijeh i zabava naučiće je da cijeni druge osobe i osnovne vrijednosti u životu. Studije pokazuju da djeca kojoj je ukazivano mnogo roditeljske pažnje kroz zajedničke aktivnosti izrastaju u sigurne, sretne osobe koje vode računa o svom zdravlju.

cure.ba

Komentari

komentara