Trudnoća i majčinstvo

ISTRAŽIVANJE – Trudnice koje jedu čips rizikuju rađanje pothranjenih beba

Napisao admin

Naučnici tvrde da konzumiranje čipsa tokom trudnoće može stvoriti mnoge zdravstvene probleme za novorođene bebe. Konzumiranje čipsa i pomfrita za vrijeme trudnoće može dovesti do toga da se bebe rađaju sa manjom tjelesnom težinom.


trudnica (foto:cure.ba)

Buduće majke koje u tijelo unose akrilamid, koji se nalazi u mnogim namirnicama i kafi, imaju i veći rizik rađanja djece sa manjim obimom glave. Veličina glave djeteta se povezuje sa kasnim razvojem neurona u mozgu, a manja tjelesna težina sa raznim lošim zdravstvenim efektima tokom odrastanja.

Djeca majki koje su tokom trudnoće konzumirale veće količine akrilamida su bila u prosjeku 132 grama lakša od ostale djece. Efekt akrilamida je bio sličan efektu pušenja tokom trudnoće.

Akrilamid je hemikalija koja se proizvodi u hrani kao rezultat kuhanja hrane bogate škrobom na visokim temperaturama.

“Smanjena tjelesna težina prilikom rođenja je faktor rizika za razne loše zdravstvene efekte početkom života, a povezuje se i sa mnogim zdravstvenim problemima kasnije tokom života. Među neke od tih problema spadaju i nizak rast, povećan rizik od kardiovaskularnih oboljenja, dijabetes tipa 2 i osteoporoza.

Naučnici su istražili dijetu 1.100 trudnica između 2006. i 2010. godine u Danskoj, Engleskoj, Grčkoj, Norveškoj i Španiji.

Majke su anketirane o vrsti hrane koju konzumiraju, a uzimani su i uzorci krvi iz pupčane vrpce, kako bi se dobile informacije o količini akrilamida, prenosi Daily Mail.

U istraživanje, na čijem čelu je bio Centar za istraživanje ekološke epidemiologije u Barceloni, je bilo uključeno 20 istraživačkih centara širom Evrope. Ovaj program je jedan od najvećih ove vrste i trenutno se ispituje zdravlje 14.000 novorođenčadi.

Kada smo ispitali njihove navike u ishrani, postalo nam je jasno da je najveći izvor akrilamida čips. Rezultati su također pokazali da najveći nivo akrilamida imaju bebe u Engleskoj”, rekla je dr. Laura Hardie sa Univerziteta u Leedsu.

cure.ba

Komentari

komentara