Trudnoća i majčinstvo

Savjeti – Hrana koja će poboljšati majčino mlijeko

Napisao admin

Ako ne možete proizvesti dovoljno mlijeka dok dojite vašu bebu onda to stvarno može biti razlog za zabrinutost. Uzroci nedovoljne opskrbe majčinog mlijeka mogu biti mnogi.


Ilustracija (Foto: Cure.ba)

To može biti stres, dehidracija, nedostatak sna i sl. Postoji mnogo načina da se poveća proizvodnja majčinog mlijeka. Možete jednostavno koristiti neke namirnice koje pomažu u tome. One su sasvim sigurne i sigurno neće imati nikakve nuspojave na bebu. Ubacite neke od sljedećih namirnica u vašu prehranu kako bi povećali proizvodnju vašeg mlijeka. 

1.    Sjeme piskavice. 

Sjeme piskavice je bogat izvor željeza, vitamina, kalcija i minerala. Ovo sjeme je dobro za povećanje opskrbe majčinog mlijeka, pa čak i moderna istraživanja to dokazuju. No, nemojte uzimati previše ovih sjemena, jer mogu dovesti do dehidracije. Možete ih jednostavno dodati u neku hranu, radije nego ih jesti sirove. 

2.    Bosiljak. 

Bosiljak se ne koristi samo za liječenje mnogih bolesti, već je koristan u povećanju proizvodnje majčinog mlijeka. Budući da je bogat vitaminom K, ima smirujući učinak. To je, dakle, jedna od najboljih namirnica za poboljšanje opskrbe majčinog mlijeka. 

3.    Povrće iz porodice tikvi. 

Povrće poput gorke tikvice ili tikva boca su neke od najpopularnijih namirnica za poboljšanje majčinog mlijeka. One su odličan izvor vitamina i minerala. 

4.    Masni proizvodi. 

Masti dobijene iz maslaac i ulja su vrlo dobre za povećanje majčinog mlijeka. One nam daju puno energije. 

5.    Češnjak. 

Češnjak jedan od najstarijih i najboljih načina kako povećati majčino mlijeko. Umjesto da ga jedete sirovog možete ga koristiti kao začin u svojim jelima. 

6.    Orašasti plodovi. 

Orašasti plodovi poput badema i indijskih oraščića idealna su namirnica za poboljšanje majčinog mlijeka. Bogati proteinima, vitaminima i mineralima oni su također odlična grickalica i najbolje ih je jesti sirove. 

7.    Hrana bogata vlaknima. 

Zeleno povrće, pa čak i neko crveno povrće bogato je vlaknima. Tako su špinat, grah, slatki krompir i repa dobri za proizvodnju majčinog mlijeka.

cure.ba

Komentari

komentara