Trudnoća i majčinstvo

Dodatni motiv – Djeca brže uče na odmoru

Napisao admin

Ako se spremate na godišnji odmor sa svojim djetetom, očekujte da će za to vrijeme mnogo brže da napreduje nego inače.


Dijete (Foto: Cure.ba)

Na odmoru djeca ubrzano sazrijevaju i ljeti mnogo brže uče i ono što se činilo nesavladivo. Da li je to slučajno? Ni slučajno. Neizmjerno je korisno za djecu i njihov mentalni i fizički razvoj višednevno druženje sa odraslima. To je vrijeme izuzetne psihičke i fizičke bliskosti roditelja i djeteta, zbog čega se mališani osječaju sigurnije i slobodnije pa su rezultati njihovog napretka vidljivi iz minute u minut. Tokom godišnjeg odmora roditelji, najzad, imaju sve vrijeme svijeta da se druže sa svojim podmlatkom. Svo vrijeme posvećuju djeci, imaju mnogo strpljenja za njihova pitanja i neopterećani poslom mnogo puta ponavljaju odgovore, što po pravilu ne čine kad su opterećeni obavezama. Zahvaljujući tolikoj pažnji, dijete je sposobno da za kraće vrijeme shvati i nauči više pojmova. Dodatni motiv za dijete jesu interesantne, nove stvari i pojave koje ga okružuju, a sa kojima se ne susreće u svakodnevnom životu, u okruženju u kojem živi. Naravno, ova vrsta učenja treba da se obnavlja kroz igru i zabavu, a nikako ne bi trebalo da se pretvori u dosadne časove dodatne nastave kako se dijete ne bi zamaralo već dodatno stimulisalo.
Ljeto je idealno vrijeme za odvikavanje od pelena. Ako ste roditelji tako malog djeteta, onda su pred vama dani radosti i sticanja novih higijenskih navika. Toplo vrijeme ne zahtijeva gomilu odjeće, omogućava slobodnije kretanje.
Ljeti, u parku ili na plaži formiraju se grupe djece različitog spola i uzrasta, a igranje sa starijima predstavlja veliki korak za njihov psihički razvoj. Aktivnosti i znanje jednog petogodišnjaka više su nego stimulativni jer djeca na poseban način uče mlađe od sebe, dok mlađi imaju nevjerovatne sposobnosti oponašanja starijih, što među njima stvara poseban način komunikacije i obostranu korist.
Da bi vam ovo ljeto bilo vrijeme uživanja i laganog učenja, ne zaboravite da ste roditelj jedinstvenog primjerka i neka vas ne obuzme takmičarski duh. Ne upoređujte vaše dijete sa drugom djecom i ne tjerajte ga da radi stvari koje rade ostali. Ono je, bez obzira na uzrast, sasvim sposobno da samo procijeni šta mu se dopada, a šta ne dopada. Posebno je važno da nikada ne tjerate mališana u vodu zato što neka druga djeca plivaju. Voda je prirodna sredina čovjeka, a akovaš mališan od nje zazire, onda ga ne prisiljavajte da uđe.
Iskoristite odmor da uživate u svom djetetu, u onome što uči i radujte se svakom njegovom napretku. Odmor tako brzo prođe, a onda ponovo nećete imati vremena da se radujete u osvajanju zajedničkih znanja o svijetu i životu.

cure.ba

Komentari

komentara