Trudnoća i majčinstvo

Savjeti – Šta kada beba dobije temperaturu?

Napisao admin

Roditelje najviše brine povišena temperatura, ali savjetuje se da se ne žuri s primjenom lijekova. Tek ako je temperatura viša od 38,5 treba primjeniti neki sirup koji se dozira prema uzrastu i tjelesnoj težini djeteta.


Beba (Foto:Cure.ba)

Pored toga potrebno je djete osvježavati i davati mu što više tečnosti, ali djete nikako ne treba utopljavati i pregrijvati sobu. Preporučuje se i povremeno kupanje, ali u mlakoj vodi.

Ukoliko temepratura duže potraje, djete treba odvesti kod ljekara. Ukoliko primjetimo i druge simptome obavezan je takođe odlazak kod ljekara. Ovo je samo prva pomoć: pravovremeno dati lijk, rashladiti djete i prostoriju, pojiti i dati druge tečnosti. To su osnovne stvari koje roditelji treba da znaju.

Ukoliko se radi o maloj bebi, od mjesec ili dva mjeseca, ne treba čekati. Ukoliko smo provjerili da li je prostorija rashlađena i da li je djete pregrejano a temperatura se vraća i pored mjera koje smo preduzeli, idemo odmah kod ljekara.“

Ako je djete starije od godinu dana, ne treba odmah juriti kod lekara, već prvo preduzeti ove osnovne mere i sačekati dva-tri dana, pa tek onda, ako simptomi potraju otići kod ljekara.

„Povišena temepratura je prateći simptom, znak koji ide uz neko drugo oboljenje pa treba pratiti šta se još dešava kod djeteta. Da li dete kiše, kašlje, otežano diše, ima proliv, glavobolju, povraća ili nešto drugo zbog čega bi trebalo odmah otići kod ljekara”

I u slučaju temeprature i ako je u pitanju samo kihanje i kašalj treba djetetu davati samo tečnosti. Međutim, ako temperatura potraje duže od 3 dana, djete obavezno treba odvesti ljekaru.

cure.ba

Komentari

komentara