Trudnoća i majčinstvo

Oboljevanje od astme – Carski rez kod beba uzrokuje disajne probleme

Napisao admin

Porođajni bolovi su ključni za stabilizaciju bebinih pluća, kaže prof. dr. Rahmi Ors.


Beba (Foto: Cure.ba)

Kod beba rođenih putem carskog reza, a prije kojeg nije došlo do trudova, javljaju se disajni problemi sedam puta češće nego kod beba rođenih normalnim putem.

“Supstance koje se tokom porođajnih bolova stvaraju kod trudnica, pridonose stabilizaciji bebinih pluća. Upravo zbog nedostatka te supstance, kod beba rođenih putem carskog reza javljaju se disajni problemi sedam puta više u odnosu na bebe koje su rođene normalnim putem. Iako kod beba rođenih putem carskog reza odmah ne nastupe disajni problemi, postoji velika vjerovatnoća da će te bebe u toku života oboljeti od astme. U Turskoj je stepen porođaja putem carskog reza jako visok”, rekla je prof.dr. Rahmi Ors.

Prof. dr. Ors  je navela da je glavni uzrok učestalosti carskog reza olakšica pri kojoj majke ne osjete porođajne bolove, a koji su, kako ona ističe, ključni u završnom stadiju formiranja bebinog tijela.

“Izbjegavanje porođajnih bolova ima štetne posljedice na bebino zdravlje. Sa početkom trudova počinje i proces oslobađanja tekućine iz bebinih pluća koja su prethodno bila napunjena tečnošću iz majčinog stomaka te se stvaraju supstance koje utiču na stabilizaciju bebinih pluća. Da bi se sačuvao ovaj proces i samim time i bebino zdravlje, majke bi se trebale porađati prirodnim putem. Carski rez bi se trebao primjenjivati samo onda kada to zahtijeva zdrastveno stanje pacijenta. Kada bi beba iz stomaka mogla da priča sa majkom, rekla bi: ‘Mama, molim te, nemoj ići na carski rez”,  dodala je prof. dr. Ors.

U istraživanjima provedenim u Norveškoj kojima je podvrgnuto 1.800.000 osoba u dobi do 18 godina, utvrđeno je da je rizik od astme prisutniji kod osoba koje su rođene putem carskog reza.

cure.ba

Komentari

komentara