Trudnoća i majčinstvo

Za buduće mame – Apgar test u prvoj i petoj minuti bebina života

Napisao admin

Test daje uvid u stanje bebe i sposobnost da samostalno obavlja vitalne funkcije nakon odvajanja od majke


Dijete i majka (Foto: Cure.ba)

Sigurno ste čuli za Apgar test, no, znate li koje se to zapravo najvažnije značajke svake bebe njime ocjenjuju?  Svaka mama prvo začuje plač svoje bebe, a nakon što novorođenče prođe test ocjene vitalnosti, nekoliko minuta nakon rođenja dozna i njegove osnovne kliničke karakteristike koje se mjere po Apgaru. Tim prvim pregledom bebi se u rodilištu ocjenjuju boja kože, disanje, srčana akcija, mišićni tonus, te refleksni odgovor na aspiraciju dišnih puteva. Svaki se od tih pet parametara ocjenjuje ocjenom 0, 1 ili 2, a ukupan zbroj svih ocjena daje uvid u stanje bebe i sposobnost da samostalno obavlja vitalne funkcije nakon odvajanja od majke.  Ocjena po Apgaru unosi se i u majčino te bebino otpusno pismo iz rodilišta.

Procjena vitalnosti

Apgar test nosi ime pedijatrice Virginie Apgar koja ga je ustanovila još davne 1952.godine.U hrvatskim se rodilištima taj test radi prve i pete minute nakon rođenja, a u nekim zemljama  nakon desete ili dvadesete minute. Najviša ocjena Apgar 10/10 označava novorođenče s ubrzanom akcijom srca, koje dobro diše i glasno plače, dobre spontane pokretljivosti, koje kašlje ili kiše na aspiraciju gornjih dišnih puteva, i čija je koža ružičasto-crvenkaste boje. Inače je ocjena 10/10 i najčešća, što znači da je beba i u prvoj i u petoj minuti nakon rođenja ocijenjena s 10.

I ocjene 8 i 9 su česte i dobre, smatra se da su sve bebe koje dobiju ocjenu od 8 do 10 vitalne i zdrave, pa im stoga nije potrebna posebna njega. Ocjena od 4 do 6 i to pet minuta nakon rođenja, ukazuje na potrebu intenzivne terapije i produženje postupaka koji će pomoći djetetu da se prilagodi novim uvjetima. Ocjena od 0 do 3 predstavlja kritično stanje kod djeteta koje je vjerojatno ostalo bez kisika i zahtijeva reanimaciju. Ne popravi li se ta ocjena na drugom Apgar testu to ukazuje da bi  dijete moglo imati neurološke posljedice.

Ocjene 0, 1 i 2

Kod Apgar testa za svako područje se dobije ocjena, 0, 1 ili 2. Ako je srčanih otkucaja više od 100 u minuti, zbrajaju se dva boda. Takva je ocjena i ako dijete nakon rođenja snažno zaplače, te ako ima ružičastu boju kože. Za mišićni tonus bebu se ocjenjuje s 2 boda ako snažno maše rukama i nogama, te ako ima odlične reflekse, odnosno uz plač kašlje i kiše. S ocjenom 1 ocjenjuje se ako novorođenče ima manje od 100 srčanih otkucaja u minuti, ako mu je disanje slabo i nepravilno, mišićni pokreti oskudni,  a refleksi na podražaj se očituju kao slab plač i grimase. Ocjena 1 je i kad boja kože nije ujednačena, tijelo je ružičaste boje, a udovi plavi. Ako se za sve parametre novorođenče ocjenjuje s 0, takvo stanje govori da je dijete životno ugroženo, pa se mora poduzeti hitna reanimacija.

cure.ba

Komentari

komentara