Trudnoća i majčinstvo

Saznajte – Zašto dolazi do spontanog pobačaja?

Napisao admin

Veliki broj trudnoća završava se spontanim pobačajem. Koji su uzroci za tu pojavu i kako se nositi s tim?


Trudnica (Foto: Cure.ba)

Pojava spontanog pobačaja, vodi nas do pitanja o uzrocima. Što se dogodilo, jesam li utjecala  na to, jesam li kriva? Odgovori na ta i mnoga druga pitanja uglavnom nas vode do činjenice da ga je u većini slučajeva nemoguće izbjeći. Stoga je traženje uzroka u sebi pogrešno i vrlo bolno. Ponekad ni medicina nema odgovor na to

Jedan spontani pobačaj

Spontani pobačaj koji se dogodi jednom, je obično rezultat specifične hromosomske abnormalnosti u razvoju fetusa. U većini slučajeva, embrio ima hromosomske anomalije, kao što su jedan dodatni hromosom ili nedostatak hromosoma. To uzrokuje nerazvijanje embrija te na kraju tijelo odbacuje embrij. Ukoliko je razlog spontanom pobačaju ovaj, žene poslije toga uglavnom nemaju problema sa žačećem i trudnoćom. Hromosomski nedostaci su u stvari prilično rijetki i slučajni, pa nakon što se dogodi  jedan spontani pobačaj liječnici obično ne rade posebne pretrage o uzrocima pobačaja.
Ponavljajući spontani pobačaji
Ovdje govorimo o spontanom pobačaju koji se dogodio više od jednom. U ovom slučaju, postoji mogućnpst da uzroci za spontane pobačaje nisu samo kromosomske nepravilnosti, stoga su potrebne pretrage kako bi se odredio uzrok. Međutim, možemo govoriti o nekim od faktora koji mogu utjecati na učestale pobačaj, među njima su: prirođene ili stečene anomalije maternice, određene hormonalne nepravilnosti, kao što su niska razina progesterona, bolesti (npr. problemimi štitnjače ili dijabetes), genetske ili kromosomske anomalije, neke infekcije ili negativni utjecaji okoliša. U oko 50% slučajeva liječnici mogu utvrditi uzroke ponavljajućih spontanih pobačaja a za ostatak je to vrlo teško ponekada gotovo nemoguće.

Mrtvorođenost

O mrtvorođenosti govorimo kao spontanom pobačaju koji se događa nakon 20 tjedna trudnoće ili u slučaju kada se poslije poroda utvrdi mrtvorođenost no u tom slučaju to nije spontani pobačaj. Događa se da fetus umire još u maternici kada njegovo srce prestane kucati te je nemoguće otkriti razlog zbog kojeg se to dogodilo u većini slučajeva. Evo nekoliko uzroka, među njima su najčešće anomalije maternice i posteljice ljuštenje stijenke maternice, komplikacije s pupkovinom, infekcije i gestacijska vrećica.
Što poslije spontanog pobačaja?
Bez obzira koji su uzroci spontanog pobačaja, važno je da to traumatsko iskustvo podijelite s nekim a ne da ga proživljavate same. To može utjecati negativno na vaš partnerski odnos ali ga i produbiti i više vas povezati. Proces tugavanja lakši je kada se događa u dvoje. Žene taj gubitak doživljavaju teže nego muškarci što je prirodno i razumljivo, no to ne znači da vašem partneru nije teško i da ne pati. Važno je da razgovarate o emocijama i boli ma koliko to teško bilo, kada podijelite međusobno osjećaje bit će vam lakše i bolje ćete razumjeti jedno drugo. Ako vam ni takav način ne pomaže potrežite stručnu pomoć, terapeut će vam pomoći oko procesa kroz koje prolazite.

 

cure.ba

Komentari

komentara