Trudnoća i majčinstvo

Ko je kriv – Djeca sve gojaznija

Napisao admin

Dječja gojaznost je postala epidemija u cijelom svijetu. Kako prenosi američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti, u posljednjih trideset godina dječja gojaznost se više nego utrostručila.


djeca (foto:cure.ba)

Mnogi se pitaju šta se promijenilo od 1980. do danas, šta je izazvalo takvu promjenu? Postoje mnogi faktori koji su doprinijeli ovom problemu a koji se moraju spomenuti. 

FAST-FOOD RESTORANI 

Povećan broj novootvorenih fast fud restorana u posljednjih nekoliko decenija je sigurno imao veliki uticaj. Međutim, šta je to što ih čini tako privlačnim potrošačima? 

Kada je urađena analiza uspjeha restorana brze hrane, analitičari su došli do sljedećih zaključaka: hrana ima dobar ukus, brzo se sprema i poslužuje, lako je dostupna (nalazi se na dobrim lokacijama) i, možda najvažniji faktor, jeftina je. 

Veliki uticaj može imati i količina reklama za fast-fud restorane, namijenjenih upravo djeci. Djeca vide ove reklame, žele igračke koje dolaze u dječjem obroku, žele da se igraju u kućicama za igru (playhouses). Sve vezano za ove kompanije je privlačno djeci. 

RODITELjI 

Koje iznenađenje… ili ipak ne. Priznaćete, djeca ne odlaze sama u fast-fud restorane, niti plaćaju hranu svojim novcem. U većini slučajeva, roditelji odlučuju šta će djeca jesti. 

Ako dijete odraste u porodici čiji se članovi hrane zdravo, više je nego vjerovatno da će zadržati zdrave prehrambene navike i kada poraste. Međutim, u vremenu u kojem roditelji imaju sve manja i manje vremena, kuvanje i spremanje tri obroka dnevno je vrlo teško izvodljivo, i djeca nemaju puno izbora u odnosu na period od prije trideset godina. 

ŠKOLA 

Roditelji nisu u potpunosti jedini “krivci“. Djeca u školama u većini slučajeva imaju mogućnost kupovine hrane. Međutim vrlo često se u školskim kuhinjama sprema samo fast-food: sendviči, pice, hot-dog, pomfrit i druga slična hrana. 

SJEDEĆI STIL ŽIVOTA 

Sjedeći stil života je još jedan veliki razlog koji je uticao na dječju gojaznost. Djeca ne izlaze više napolje da se igraju kao što su to nekad radili. Dovoljno je prošetati naseljem i vidjeti prazne ulice. Zašto djeca provode toliko vremena u kućama? Jedan od glavnih razloga je rastuća popularnost video igara i tehnologije, piše Roditeljstvo.

Ovo su samo neki od faktora koji utiču na povećanje stope gojaznosti kod djece. 

Možda sada, kada su nam poznati neki od razloga, možemo nešto učiniti kako bi se spriječio, ili barem umanjio uticaj ove epidemije. Mnoga istraživanja su nedvosmisleno pokazala da je više od trećine djece i adolescenata u svijetu gojazno ili debelo. Ako se ne uvedu korjenite promjene u način života djece, ovaj trend će i dalje rasti.

cure.ba

Komentari

komentara