Trudnoća i majčinstvo

Obratite pažnju – 5 uznemirujućih trendova među predtinejdžerima

Napisao admin

Uglavnom govorimo o manjoj djeci i tinejdžerima, ali što je s onom djecom između te dvije grupe. Predtinejdžeri, djeca od 11 do 13 godina, u današnje vrijeme poznati i kao tweensi, ni sami najčešće ne znaju gdje bi se svrstali.


Teen ( Foto: Cure.ba )

Kao što je to najčešći slučaj s djecom, i tweensi žele biti korak ispred, pa se najčešće ugledaju na stariju braću ili sestre ili neki treći uzor. A u tim nastojanima da slijede tinejdžere, psihologica Barbara Greenberg upozorava na postojanje zabrinjavajućih trendova među tweensima.

1. FOMO

Termin FOMO kratica je za ‘fear of missing out’, što bi značilo da djeca imaju strah od propuštanja. Opsjednuti su svim oblicima elektroničkih komunikacija jer se boje da će propustiti što se događa među njihovim prijateljima, da će biti isključeni iz dijaloga, općenito biti izostavljeni i neće se uklopiti jer možda dovoljno često ne provjeravaju poruke prijatelja.

2. Seksi odjeća

Dovoljno je pogledati odjeću koja se prodaje na odjelima za tweense da bi nam sve bilo jasno. Za djecu od 11-13 godina radi se sve seksipilnija odjeća. I ako je to ono što se prodaje i ono što se nosi, možete se kladiti da će i vaša tweensica poželjeti istu seksualiziranu uniformu. Naravno, puno njih još nije niti osvijestilo svoju seksualnost i njezinu moć, a ipak se odjeveni u seksi opravice. Još ne tako davno, takav odjeća bila je nezamislila na djeci te dobi, a o školama da i ne govorimo.

3. Depresija

Tweensi sve više imaju poremećaje prehrane i rano pokazuju autodestruktivno ponašanje. Tu je vjerojatno riječ o tome da usvajaju navike starije bliske djece, za koje nisu spremni. Preplavljeni su razinama stresa s kojim se ne znaju nositi.

4. Seksualni odnosi

U svojoj 20 godišnjoj praksi, psihologica Greenberg primijetila je da od djece te dobi u zadnjih pet godina na pitanja o seksualnoj aktivnosti dobiva znato drugačije odgovore. Nažalost, sve je veći trend postao i oralni seks. U svojim vjerojatnim nastojanjima da tehnički ostanu nevini, nesvjesni su bolesti povezanih s oralnim seksom. Roditelji i odgajatelji trebali bi poraditi i na toj teškoj temi i obrazovati djecu. Ignoriranjem problem neće nestati.

5. Uljepšavanje

Nekim prethodnim generacijama odlazak kod frizerke bio je vrhunac tretmana uljepšavanja. No današnjim tweensima nije strano farbanje kose, stavljanje pramenova, depilacija, manikura, pedikura…

Poanta je u tome, smatra Greenberg, da nam tweensi odrastaju prebrzo, a to ima svoju cijenu. Nema ničega lošeg u tome, zapravo bilo bi puno bolje, kada bismo ih poticali da još malo ostanu djeca u pravom smislu te riječi.

cure.ba

Komentari

komentara