Trudnoća i majčinstvo

Bebe i znanje – Bebe znaju i ono što se ne očekuje

Napisao admin

Tek rođene bebe znaju mnogo više od onoga što se od njih očekuje.One znaju da stvari sa kojima se igraju dele sa drugima, snalaze se u vodi, iako nisu učile da plivaju, osećaju ritam i raspoznaju strane jezike ako ih slušaju od rođenja.


beba (foto:cure.ba)

Stručnjaci sa Univerziteta Misuri tokom deset godina istraživanja sa 5.000 beba, dokazali su da bebe već sa pet meseci mogu da prepoznaju ritam. Mališani i pre nego što nauče da sede i raspoznaju roditelje, znaju da li je pesma tužna i tada su neraspoloženi ili je vesela i savršena za osmeh i mahanje ručicama.

Otkriveno je i da novorođenče ako je majka govorila dva jezika tokom trudnoće prepoznaje razliku između ta dva jezika. Bebe u razdoblju od četiri do šest meseci razliku u jezicima uočavaju vizuelno, bez prisutnosti zvuka.

Često se za bebe i malu decu kažu da su sebični, ali istraživanja pokazuju da bebe zapravo znaju da dele. Već sa 15 meseci imaju osećaj za druge i za nužnost deljenja sa drugima.

Dok se mnogi boje da svoju bebu spuste u vodu, neki naučnici tvrde da bebe instinktivno bolje plivaju i rone od odraslih, jer do devetog meseca života refleksno zatvaraju disajne otvore kad se nađu pod vodom – inače bi se udavile i u majčinoj utrobi.

cure.ba

Komentari

komentara