Trudnoća i majčinstvo

Djeca i TV – Djeca koja gledaju televiziju loše spavaju

Napisao admin

Obratite pažnju na vrijeme i tip medijskog sadržaja kojem je vaše dijete izloženo tokom dana i prije spavanja ako želite vašem djetetu pomoć da ima dobar san. Ovo je poruka najnovije studije koja se bavila dječjim snom. Children's Research Institute u Seattleu otkrili su da probleme sa spavanjem pospješuju nasilni sadržaji na televiziji te gledanje programa noću.


daljinski (foto:cure.ba)

Stručnjaci su proveli istraživanje 617 djece te zamolili njihove roditelje da vode dnevnik u tom razdoblju. Djeca su dnevno gledala 73 minute televizijskog programa, od kojih 14 minuta nakon 19 sati. Djeca sa televizorom u sobi provela su puno više vremena pred njime te su imali više problema sa spavanjem. Osamnaest posto ispitanika su imali problem sa spavanjem najmanje jednom u razdoblju od pet do sedam dana tjedno, a najveći problem je bio zaspati. Ostali problemi koje su roditelji naveli su noćne more, isprekidan san, teško buđenje i pospanost preko dana. Stručnjaci su došli do zaključka da svaki sat večernjeg gledanja programa pridonosi određenim problemima spavanja kao i nasilni sadržaj tokom dana.

Djeci je teško shvatiti da nasilje nije nešto dobro, iako mi smatramo smiješnim spačke koje rade naši omiljeni crtani junaci, djeca to mogu protumačiti kao nešto što je normalno. Držite djecu podalje od nasilja na televiziji, filmovima i video igrama. Prvi korak je da uklonite televizor iz njihove sobe i povedete računa koliko vaše dijete gleda televiziju.

cure.ba

Komentari

komentara