Trudnoća i majčinstvo

Kanton Sarajevo! – Podrška bračnim parovima : Zavod refundira troškove dva pokušaja umjetne oplodnje

Napisao admin

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZO KS) će refundirati sredstva za maksimalno dva pokušaja medicinski potpomognute oplodnje za jedan bračni par. Po ovoj odluci, pravo na liječenje neplodnosti imaju žene koje se liječe od neplodnosti, koje nisu rađale i žene do navršenih 37. godina života, navodi se u odluci koja je objavljena na internet stranici Zavoda.


Foto: arhiva

Neplodnost, nemogućnost postizanja trudnoće nakon godinu dana redovnih spolnih odnosa, velik je zdravstveni problem stanovništva. Više od 17 posto parova ili svaki šesti par u našoj zemlji suočen je s dijagnozom neplodnosti. Medicinski potpomognuta oplodnja predstavlja niz metoda koje se koriste u liječenju neplodnosti jednog ili oba partnera. Njima se liječi 70 do 80 posto svih uzroka neplodnosti, ali primjenjuju se tek onda kada su sve ostale metode liječenja neuspješne, piše “Najdoktor“.

Odluka o refundaciji troškova za pruženu uslugu medicinski potpomognute oplodnje, koja je na snazi od 26. septembra 2016. godine, reguliše liječenje neplodnosti postupcima medicinski potpomognute oplodnje u Kantonu Sarajevo.

Više od 450 zdravorođenih beba

Prema ovoj odluci, pravo na liječenje, na teret Zavoda za zdravstveno osiguranje Kantona Sarajevo, imaju muškarac i žena koji žive u bračnoj zajednici. Odlukom se propisuje da osiguranici ZZO KS imaju pravo na dva pokušaja liječenja vantjelesnom oplodnjom (IVF), i to u iznosu od 4.000 KM za prvi i 2.000 KM za drugi pokušaj.

Bahceci centar u Bosni i Hercegovini saopćio je tim povodom da već pet godina pruža usluge medicinski potpomognute oplodnje i do danas su pomogli da na svijet dođe više od 450 zdravorođenih beba. No kako ističu, budućim roditeljima koji se suočavaju s problemom neplodnosti će sada biti znatno lakše ući u postupak.

“Svi parovi sa prebivalištem u Kantonu Sarajevo, a koji su postupak potpomognute oplodnje započeli nakon 26. 09. 2016. godine u našem centru, imaju pravo na refundaciju troškova od strane ZZO KS”, kazao je Irfan Lazović, izvršni direktor Bahceci centra za ginekologiju, neplodnost i vantjelesnu oplodnju, navodi se u saopćenju Bahceci centra.

Vantjelesna oplodnja, kaže on, nekad je jedini način za parove koji pate od neplodnosti da ostvare potomstvo, ali nažalost mnogi parovi do sada nisu bili u mogućnosti da snose troškove koje iziskuje postupak vantjelesne oplodnje.

Odluka od izuzetnog značaja

Lazović na kraju iskazuje zahvalnost Ministarstvu zdravstva KS i ZZO KS u ime svih parova koji se suočavau s problemom neplodnosti, a koji danas mogli ostvariti pravo na refundaciju troškova.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije Bosna i Hercegovina je i jedna od šest zemalja svijeta s najnižom stopom plodnosti, koja iznosi 1,2 djeteta po ženi. Donošenje ove odluke od izuzetnog je značaja za sve građane jer osigurava ostvarivanje potomstva za parove koji se suočavaju s problemom neplodnosti, ali i reguliše pravo na reproduktivno zdravlje koje predstavlja dio općih ljudskih prava.

haber.ba

Komentari

komentara