Trudnoća i majčinstvo

Savijeti za ishranu beba! – UVOĐENJE ČVRSTE HRANE: KOMBINOVANJE ŽITARICA I POVRĆA OD 4. DO 6. MESECA

Napisao admin

Dok slatke voćne kašice usvajaju relativno lako, deca su sklona da teže prihvataju ukuse povrća, pa je njihovo kombinovanje sa žitaricama dobar način da se ovaj problem prevaziđe


Foto: arhiva

Svakog dana roditelji se nalaze pred zadatkom – kako osmisliti obroke za bebu a pritom biti siguran da je unela dovoljno hranljivih sastojaka neophodnih za rast i razvoj. Toliko je različitih vitamina, minerala, aminokiselina, masnoća… da ponekad deluje nemoguće biti na visini zadatka. Dodatne brige zadaju deca koja su probirljiva i na očaj roditelja, neće ni da probaju pažljivo isplaniran i pripremljen, izbalansiran obrok, koji mu roditelji s ponosom ponude.

U situacijama kada je važno da jednim obrokom dete unese što više raznovrsnih nutritijenata, veoma je zgodno pribeći njihovom mešanju i kombinovanju. Štaviše, često se upravo na taj način poboljšavaju ukus i tekstura, pa samim tim i primamljivost jela.

Dok slatke voćne kašice usvajaju relativno lako, deca su sklona da teže prihvataju ukuse povrća, pa je njegovo kombinovanje sa žitaricama dobar način da se ovaj problem prevaziđe, a istovremeno obrok učini hranljivijim.

Sledeći saveti pomoći će vam da na najbolji način mešate žitarice sa povrćem i napravite ukusne kašice:

U uzrastu od 4 do 6 meseci, bebi se prvi put daju žitarice, najčešće u vidu industrijskih pahuljica, i to samo one vrste koje ne sadrže gluten: pirinač, kukuruz i proso. One se mešaju sa majčinim mlekom ili mlečnom formulom, a kako se budu uvodile i prve vrste povrća, i sa povrćnim pireom i supicom od povrća.

Zbog svog neutralnog ukusa, najčešće je pirinač prva žitarica koja se daje bebi, jer je najlakše prihvata. U početku se pirinčana kašica priprema ređe, da bi podsećala na mleko, a kako se beba navikava na novu teksturu, kašica se može ugušćavati do konzistencije pirea.

Mada mame i same mogu pripremati pirinčanu kašicu, industrijske su obogaćene vitaminima i gvožđem što roditeljima daje sigurnost da će beba u trenutku kada polako prazni svoje depoe gvožđa imati stabilan izvor hranljivih sastojaka.

Šargarepa, tikvice i krompir su među povrćem koje se prvo može ponuditi bebi. Prema reakciji bebe na novi ukus, roditelji mogu prilagođavati odnos žitarica i povrća. Ako se bebi, na primer, ne sviđa ukus tikvice, onda treba probati sa manjim procentom povrća u odnosu na pahuljice, pa postepeno povećavati učešće tikvice kako bi se beba neprimetno navikla na novi ukus.

Nekada i sama tekstura kašice može igrati značajnu ulogu u tome kako će beba prihvatiti novi ukus. Ukoliko joj se ne dopada kombinacija pirinčanih pahuljica i tikvice, možda će lakše prihvatiti mešavinu više vrsta žitarica u kombinaciji sa povrćem.

Od vrsta povrća koje se rano mogu uvesti tu su i karfiol, muskatna tikva, bundeva, brokoli i keleraba, avokado. Svaka nova namirnica detetu se daje nekoliko dana da bi se videlo kako je podnosi, pa se onda prelazi na uvođenje sledeće.

Kada ste uspešno uveli dve-tri vrste povrća bebi, možete ih i međusobno kombinovati. Time detetu dajete obrok bogatiji raznovsnim hranljivim sastojcima. U kombinaciji sa jednom ili više vrsta žitarica, dobili ste kašicu koja ima i vitamine i minerale i gvožđe i dovoljno ugljenih hidrata.

Nakon nekoliko nedelja od početka uvođenja čvrste hrane, u ovu žitno-povrćnu kašicu možete početi da dodajete i nekoliko kapi maslinovog ulja.

Pirinčane pahuljice se, kao “prva pomoć”, i kasnije uvek mogu dodati u kašicu koja je ispala suviše retka, jer njihova neutralnost ne remeti ukus jela.

U nastavku, dajemo vam nekoliko recepata koji vam mogu poslužiti kao model za dalje kombinovanje:

Lino Rižolino s tikvicom (mlečna formula)

Sastojci:

15 g Lino Rižolina

30 g tikvice

200 ml mleka/mlečne formule

Priprema:

Tikvicu očistite i kuvajte u vodi dok ne omekša. Zatim je propasirajte u pire, dodajte 200 ml mleka ili mlečne formule koju ste pripremili prema uputstvu sa pakovanja i 15 g Lino Rižolina. Sastojke dobro promešajte kako bi dobili ukusnu kašicu za vaše dete.

Brokoli sa pirinčem

Skuvajte nekoliko cvetića brokolija u malo vode i izmiksajte čorbicu štapnim mikserom. Dodajte kašičicu po kašičicu pirinčanih pahuiljica za bebe dok ne dobijete željenu gustinu. Ukoliko previše ugustite kašicu, razblažite je majčinim mlekom ili mlečnom formulom.

Šargarepa i krompir sa žitaricama

Obarite jednu sitno nasečenu šargarepu i pola krompira u malo vode i izblendirajte ili izgnječite kuvano povrće. Dodajte mešavinu pahuljica od pirinča, prosa i kukuruza i ravnu kašičicu maslinovog ulja.

Mlečna kašica od bundeve i kelerabe sa pirinčem

Nasecite jednake količine kelerabe i bundeve na sitne kockice i skuvajte u malo vode. Procedite i ispasirajte povrće i dodajte već napravljene pirinčane pahuljice sa majčinim mlekom ili mlečnom formulom.

Keksolino 200g kutLino žitarice – mnogima prva kašica

Osim toga što je zdrava, Lino hrana omogućava i laku probavu i dobru apsorpciju energije i hranjivih sastojaka. Lino dečija hrana prolazi više od 200 kontrola i pouzdan je izbor za sve roditelje jer ne sadrži konzervanse, veštačke boje i ostale aditive. U cilju obezbeđivanja besprekorne zdravstvene ispravnosti, hranljivosti i kvaliteta, kontrolišu se sirovina, okolina, tehnološka oprema, proces proizvodnje, proces pakovanja, kao i funkcionalne i nutritivne vrednosti gotovog proizvoda.

 

 

detinjarije.com

Komentari

komentara