Trudnoća i majčinstvo

Genetske kombinacije: – Šta nasljeđujemo od roditelja?

Napisao admin

Neke karakteristične osobine, kao što su veličina nosa, ušiju i stopala se prenose sa jedne generacije na drugu, gdje je za prve dvije odgovoran otac, dok veličina prstiju stopala zavisi od genetske strukture majke.


Foto:arhiva

Prema više naučnih studija i istraživanja, djelimično je potvrđeno da ćerke više liče na očeve, a sinovi na majke.

Dječaci nasljeđuju od majke samo jedan X hromozom, bogat materijal koji određuje fizički izgled, dok X hromozomi oca ne sadrži ovaj tip gena. Kod djevojčica, međutim, situacija je sasvim drugačija. One dobijaju jedan X hromozom od oba roditelja, koji im omogućava da liče i na majku i na oca.

Boja kose i očiju su takođe određene genetskim kombinacijama. Evo nekih bioloških zakona – Gotovo je nemoguće da roditelji sa izrazito tamnim očima dobiju plavooko dijete. Za razliku od njih, ljudi sa svjetlijom bojom kose i svijetlim bojama očiju mogu dobiti potomstvo koje će imati plave, zelene ili sive oči.

Ako oba roditelja imaju svijetlu boju kose i dijete će imati sjajnu nijansu. Ako jedan od roditelja ima tamnu, a drugi svijetlu kosu, onda će dijete imati ili tamnu kosu ili srednju nijansu. I ako jedan od roditelja ima kovrdžavu kosu, onda je vjerovatno da dijete može naslijediti ovu osobinu.

ljepotaizdravlje.ba

Komentari

komentara