Trudnoća i majčinstvo

Kontola – Zašto su tinejdžeri agresivni

Napisao admin

Što roditelj više kontroliše dijete, veća je vjerovatnoća da će u nasljedniku probuditi agresiju koju će ovaj ispoljiti prema vršnjacima


Foto:arhiva

Ako vaš tinejdžer maltretira vršnjake, možda ste sami krivi. Ovo je zaključak naučnika sa Univerziteta u Vermontu koji su ispitivali vezu između kontrolišućeg ponašanja roditelja i odnosa djece sa vršnjacima. Što roditelj više kontroliše dijete, veća je vjerovatnoća da će u nasljedniku probuditi agresiju koju će ovaj ispoljiti prema vršnjacima. Među agresivna ponašanja ubrajaju se spletkarenje, osveta, pokušaji da se “žrtva” osramoti, pišu Novosti.

Studija, objavljena u “Magazinu za adolescenciju”, sprovedena je na 180 studenata, mahom djevojaka, starosti između 18 i 24 godine. Iako je riječ o već punoljetnim osobama, one i dalje zavise od roditelja, emotivno i finansijski. To daje roditeljima mogućnost da trguju novcem i pažnjom kako bi uticali na djecu da se ponašaju kako oni žele. Za manipulaciju nije neophodan odnos “licem u lice”, pa zahvaljujući sredstvima tehnologije, roditelji mogu biti u stalnom kontaktu sa djecom, što znači da ih ništa ne ometa u manipulaciji i kontrolišućem ponašanju.

haber.ba

Komentari

komentara