Trudnoća i majčinstvo

Nevjerovatno – Rodila dijete nakon što joj je jajnik bio zamrznut 14 godina!

Napisao admin

Jednoj 28- godišnjoj majci iz Konga ljekari iz Belgije su u djetinjstvu, prije početka kemoterapije, uklonili desni jajnik i zamrznuli tkivo.


Ilustracija (Foto: arhiva)

Imala je 13 godina i još nije dobila prvu mjesečnicu. Da joj jajnik tada nisu izvadili i zamrznuli, šanse za dobivanje djeteta bile bi nikakve jer je lijevi jajnik zbog kemoterapije izgubio funkciju.

 

Kada je poželjela ostati trudna, lijevi jajnik su joj nadogradili smrznutim tkivom desnog i uspjeli. Nekoliko mjeseci kasnije dobila je prvu mjesečnicu, a pet mjeseci nakon toga zatrudnjela je prirodnim putem. Rodila je dječaka, prenosi Fokus.ba

 

Jajnik – fOKUS.BA

 

Belgijski ljekari zamrznuli su desetak fragmenata tkiva desnog jajnika.

 

Otopili smo te fragmente i rekonstruirali nefunkcionalni lijevi jajnik, a dio smo stavili na ostalo tkivo na reproduktivnim organima koje je atrofiralo. To je potaklo hormonski odgovor tijela i rast folikule i sazrijevanja jajašca – ispričala je ginekologinja Isabelle Demeestere iz Erasme bolnice u Bruxellesu koja je predvodila tim ljekara.

 

Dodala je da više nema nikakvog razloga zašto se djeca ne bi rađala i na ovaj način.U zadnjih 15 godina njen tim je zamrznuo tkiva jajnika od 50-ak bolesnih djevojaka.

 

Ovo je nada za sve djevojke koje će u budućnosti prolaziti kroz liječenje bolesti poput leukemije, bolesti srpastih stanica i sarkoma. Ovo je rutinski zahvat, a njima omogućava da jednoga dana imaju svoju porodicu – objasnila je doktorica a piše The Telegraph.

 

Sretna majka koju nisu imenovali, oboljela je kao dijete od anemije srpastih ćelija. To je poremećaj crvenih krvnih stanica gdje postaju krute i poprimaju oblik srpa. Manje su fleksibilne te je ograničena njihova prohodnost kroz krvne žile što rezultira time da tkivo dobiva manje kisika.

Kemoterapija je nužna za liječenje jer privremeno isključuje imunološki sistem da bi se spriječilo odbacivanje novog tkiva.

cure.ba

Komentari

komentara