Trudnoća i majčinstvo

Otkrivamo – Prvi znakovi trudnoće

Napisao admin

Da ste trudni možete primijetiti po promjenama raspoloženja, umoru i razdražljivosti. Vaše tijelo zaista prelazi u drugo stanje, pa ćete vjerojatno primijetiti kako se nešto čudno s vašim tijelom događa i prije nego što primijetite izostanak mjesečnice.


Trudnoća (Foto: Arhiva)

Dodatni simptomi su osjetljive grudi, promjenjivo raspoloženje, pospanost i često mokrenje. U trbuhu možete već osjetiti blage grčeve slične menstrualnim tegobama, koje se javljaju kao posljedica povećanja maternice.

Osjetljivost na mirise bit će povećana, a moguće je i povećano lučenje sline.

Ako ste osjetili neke, ali ne sve simptome, a mislite kako biste mogli biti trudni, napravite kućni test trudnoće.  Oni su obično točni, a mogu detektirati i najmanje promjene u razini hormona iako je liječnička potvrda definitivno najbolji dokaz.

Simptomi trudnoće ovise od žene do žene, ali najočitiji simptom trudnoće je kašnjenje menstruacije, ali važno je znati prepoznati i ostale simptome trudnoće.

Neke žene imaju simptome trudnoće već prvi tjedan dana, dok je moguće da neke žene ne osjete nikakve simptome osim kašnjenja menstruacije i nekoliko tjedana.

Simptomi trudnoće: Lagano krvarenje

Implantacijsko krvarenje je možda jedan od najranijih simptoma trudnoće. Javlja se 6 do 12 dana nakon začeća, a javlja se kada se embrij prihvati za zid maternice. Kod nekih žena se mogu javiti i grčevi slični menstrualnima.

Simptomi trudnoće: Izostanak menstruacije

Ako imate menstruaciju, nije moguće da ste trudni, ali kod mnogih žena se u ranoj trudnoći može javiti krvarenje slično menstrualnom, ali je ono mnogo kraće i laganije od uobičajene menstruacije.

Simptomi trudnoće: Natekle ili osjetljive grudi

Ovaj simptom trudnoće se javlja već tjedan do dva nakon začeća. Mnoge žene u prvim tjednim trudnoće primjećuju promjene u izgledu i osjetljivosti dojki.

Simptomi trudnoće: Umor i bezvoljnost

Umor je jedan od simptoma trudnoće koji može započeti vrlo rano, već u prvom tjednu nakon začeća.

Simptomi trudnoće: Mučnine i povraćanje

Mučnine se obično javljaju dva do osam tjedana nakon začeća. Neke žene su sretne pa ne osjećaju mučnine, dok ih neke osjećaju kroz cijelu trudnoću.

Simptomi trudnoće: Bol u donjim leđima

Jedan od uobičajenih simptoma trudnoće je bol u donjim leđima, a može se javiti vrlo rano.

Simptomi trudnoće: Glavobolje

Nagli porast hormona u vašem tijelu može uzrokovati glavobolje u ranoj trudnoći.

Simptomi trudnoće: Učestalo mokrenje

Šest do osam tjedana nakon začeća zbog širenja maternice većina žena ima potrebu za češćim odlascima u WC.

Simptomi trudnoće: Težnja za hranom i odbojnost prema hrani

Neke  žene koje inače nisu izbirljive po pitanju hrane, u trudnoći mogu postati vrlo ćudljive. Kod nekih trudnica će se razviti odbojnost prema određenoj hrani, dok će se javiti težnja za nekom drugom.

Kada najranije možete osjetiti simptome trudnoće?

Iako neke žene mogu osjetiti mučnine i ostale promjene na tijelu već sljedeći dan, ili jednostavno „znati da su trudne“ po nekom osjećaju, u pravilu simptome trudnoće većina žena započinje osjećati nakon implantacije, a to je 5 do 9 dana nakon začeća.

Nekoliko dana nakon začeća fetus se „ugnijezdi“ u maternici, što se naziva implantacija. To je fizički početak trudnoće. U tom trenutku mnoge žene osjećaju grčeve slične menstruacijskim, a kod nekih žena se pojavljuje i sukrvica.

Tada se počinje i lučiti hormon trudnoće, koji uzrokuje sve tipične simptome trudnoće. Budući da nije razina hCG kod svih žena jednaka i ne raste jednakom brzinom, neće sve žene imati simptome jednakog intenziteta, a ne reagiraju ni na promjene u razini hormona sve žene jednako, pa će neke iskusiti simptome trudnoće vrlo rano, dok ih neke neće imati cijelu trudnoću. Ako vaše tijelo inače reagira na promjene razine hormona (primjerice ako ste imali mučnine kada ste popili prvu kontracepcijsku pilulu) možete očekivati izraženije simptome u ranoj trudnoći.

U ranoj trudnoći raste razina progesterona  koji može uzrokovati osjećaj umora koji mnoge trudnice doživljavaju.

Razina estrogena također raste u trudnoći. To može uzrokovati mučninu ili gubitak teka.

Smanjenje krvnog tlaka može voditi do vrtoglavice i nesvjestice.

Kada se pojavljuju simptomi trudnoće:

6 do 10 dana nakon začeća – grčevi slični menstrualnima i/ili sukrvica

6 do 15 dana nakon začeća – osjetljive i nabrekle grudi

covermagazin

Komentari

komentara