Trudnoća i majčinstvo

Omiljeni bazeni s lopticama za djecu, toliko su opasni da mogu uzrokovati – sepsu!

Napisao H. H.

Loptice u dječjim igraonicama prepune su klicama koje uzrokuju bolesti, kako pokazuje novo istraživanje.

Istraživači sa Sveučilišta Sjeverne Gruzije ispitali su ove loptice na šest različitih mjesta i pronašli preko 31 vrstu bakterija koje mogu uzrokovati štošta, od infekcija mokraćnog mjehura do infekcija srčanog obloga. Otkriveno je i kako se loptice u igraonicama ne peru danima, pa čak i tjednima, piše Dailymail.

Ove loptice potiču djecu da razvijuju svoje motoričke i senzorne vještine, tako da ih fizioterapeuti često koriste kao neku vrstu terapeutske igre. No, od 1980-ih, lopte se počinju uvoditi u trgovačke centre i lance poput McDonald'sa u kojima dnevno prođe veliki broj ljudi, pa su na kraju dana ove loptice potpuno prljave.

– Ovo baš i nije tajna ili iznenađenje. Loptice bi mogle biti plastični san djeteta, ali su istodobno i noćna mora roditelja jer su često onečišćene vidljivom prljavštinom- napisali su istraživači, prenosi Večernji.

U klinici s najprljavijim lopticama, istraživači su pronašli prosječno 170.818 bakterija po lopti. Jedna od njih je imala 712 000 stanica mikroorganizama. Bakterije iz okoliša su manje uobičajene, ali moguće jer su neke od njih bile povezane s biljkama i prljavštinom koja dolazi izvana.

Poznato je da ti uzročnici uzrokuju infekcije očiju kod beba, sepsu, kao i infekcije krvi i kože. Istraživači su rekli da je potrebno napraviti što više istraživanja vezanih za ovu temu, a možda će biti potrebno i razviti standardizirane protokole čišćenja kako bi se stalo u kraj ovome problemu koji se tiče svih nas.

Komentari

komentara