Trudnoća i majčinstvo

Preminula beba koja je dovedena u bolnicu zbog srčanog zastoja: Evo šta su roditelji kod kuće pokušali sami da joj urade

Napisao H. H.

Vlasti su pokrenule istragu protiv roditelja koji su porijeklom iz Gane.

Beba stara pet mjeseci preminula je u bolnici u Italiji gdje je završila nakon što su roditelji kod kuće izveli postupak obrezivanja, piše “Srbija Danas“.

Beba je dovedena u bolnicu u Bolonji zbog srčanog zastoja u petak naveče, ali je nedugo potom preminula. Vlasti u sjevernoj regiji Emilija Romanja otvorile su istragu protiv roditelja koji su porijeklom iz Gane.

Sličan slučaj dogodio se i u decembru prošle godine kada je dvogodišnji dječak preminuo nakon neuspjelog pokušaja obrezivanja u migrantskom centru u Rimu.

U Italiji se godišnje obavi oko 5.000 obrezivanja, više od trećine ilegalno

Prema postojećim podacima zdravstvenog dobrotvornog udruženja, u Italiji se svake godine obavi oko 5.000 obrezivanja, a više od trećine ih je ilegalno. U javnim bolnicama u Italiji obrezivanje se ne obavlja, ali brojni migranti ove države dolaze iz muslimanskih zemalja gdje je obrezivanje uobičajen postupak.

Inače, premda je sam postupak obrezivanja relativno jednostavan, nije u potpunosti bez rizika jer tokom operacije može doći do krvarenja i infekcije. Ipak, neke studije pokazuju kako obrezivanje smanjuje rizik od prenošenja HIV-a.

Obrezivanje – legalan, ali kontroverzan postupak

Obrezivanje je legalno u Evropi iako se počinje smatrati kontroverznim.

Sud u Njemačkoj donio je 2012. godine zabranu obrezivanja nakon što je kod četvorogodišnjeg dječaka došlo do komplikacija. Ipak, njemačke vlasti su kasnije te godine potvrdile da je procedura legalna ako je obavlja stručno osoblje.

Sljedeće godine, vijeće Evrope objavilo je preporuke zemljama članicama da osiguraju dobre medicinske i sanitarne uslove za izvođenje obrezivanja.

Sud u Velikoj Britaniji donio je 2016. odluku o tome da otac ne može da obreže sina jer se njegova majka nije s tim složila.

Komentari

komentara