Trudnoća i majčinstvo

Šokantan zločin: Majka nakon porođaja ubila blizance

Napisao H. H.

– Optužena ima dva lica. Ona je naivna, ali i proračunata. Lagala je nekoliko puta vlasti i prilagođavala svoje izjave – tvrdi tužilac.

Švicarsko tužilaštvo traži osam godina zatvora za 23-godišnju Srpkinju, javnosti poznatu pod imenom Jelica S. (ime promijenili švicarski mediji), kojoj se sudi zbog ubistva blizanaca.

Ovaj stravičan zločin dogodio se 10. decebra 2015. godine u Lucernu u Švicarskoj, kada se “Jelica” porodila sama u svojoj kući. Od porodice i sestre, sa kojima živi u kući, sakrila je da joj je porođaj počeo.

Napunila je kadu vodom i na internetu gledala kako treba da se porodi sama. Nakon što je rodila prvu bebu, dječaka, otišla je u podrum kuće i bebu, svom snagom, udarila o zid, pa o pod.

Dječak je od stravičnih povreda preminuo. Više od 30 sati kasnije ponovo je legla u kadu i rodila drugo dijete. Ono je preminulo brzo poslije toga. Njegovo tijelo sakrila je u korpi za veš, a tijelo prvorođenog dječaka u plišanoj igrački, roze medvedu.

Šokantan zločin je otkriven kada je “Jelici” pozlilo usljed velikog krvarenja. Čim je odvedena u bolnicu ljekari su znali da se porodila, a njene kontradiktorne izjave o tome gdje su djeca, alarmirale su i doktore i policiju koja je ubrzo upala u njenu kuću i pronašla mrtve blizance.

“Jelica” se danas pred sudom branila da ne zna kako se osjećala kada je to uradila. Kao i da “ne zna šta joj se motalo po glavi”. Potvrdila je sve gore navedene navode o zločinu.

Psiholozi su utvrdili da je “Jelica” imala blaži psihički poremećaj. Tužilac, međutim, tvrdi da je “Jelica” koja je odrasla na farmi u Srbiji “tamo naučila kako da se nosi sa neželjenim rođenjima”.

– Obdukcija je utvrdila da je beba živjela još 30 minuta nakon porođaja. To je nesumnjivo bilo ubistvo – rekao je on.

On, takođe, u završnoj riječi, insistira na tome da “Jelica” nije naivna.

– Optužena ima dva lica. Ona je naivna, ali i proračunata. Lagala je nekoliko puta vlasti i prilagođavala svoje izjave – tvrdi tužilac.

Kako je rekao, smatra da je za “Jelicu” abortus u bolnici bio preskup, pa se odlučila na ovaj užasan korak.

– Ne postoje osnove za ublažavanje. Zahtijevam zatvorsku kaznu od osam godina robije – rekao je on.

Odbrana međutim, za “Jelicu” traži 20 mjeseci uslovno.

– Moj klijent je imala strogo obrazovanje. Muškarcima nije bio dozvoljen pristup u njenoj kući. Za njene roditelje seks prije braka je bio nezamisliv, a ona je ostala trudna prije 20. rođendana. Nije imala namjeru, nije znala šta da radi – kaže branilac.

On je dodao da je “Jelica patila od paklenog bola.”

– Odustvo bebinog plača su je uplašili i reagovala je mahnito – rekao je on.

Izricanje presude “Jelici” za surovo ubistvo svojih blizanaca očekuje se danas popodne, piše “Blic“.

Komentari

komentara