Trudnoća i majčinstvo

Šta bi pedijatri voljeli da svaka mama zna

Napisao H. H.

Neke normalne pojave neiskusnim roditeljima često su razlog za paniku, pa je dobro znati kada ne trebate ići ljekaru

Vaša beba plače, nervozna je, ima osip po licu… Ali, ne paničite, sve je to normalno. Naime, postoje stanja koja se javljaju u prvih nekoliko sedmica bebinog života i nikako nije riječ o bolesti.

Ipak, mladi roditelji to najčešće ne znaju i panično dolaze u pedijatrijsku ordinaciju.

1. Beba gubi na težini

Sve bebe u prva tri dana nakon rođenja gube deset posto svoje težine. To je normalno, jer beba više spava, oporavljajući se od porođajne traume, i hrana joj tada nije prioritet. Zato ne brinite, jer će se novorođenče početi debljati nakon prve sedmice.

2. Pojavio se sitni osip

Bebina koža je, uglavnom, mekana i nježna, ali ne i čista. Na licu se često događa erupcija akni u prvim danima života, a krivac za to je majčin estrogen koji još uvijek kola bebinim organizmom. Kada njega nestane, akne će proći.

Ako je osip samo na licu, riječ je o milijama, koje nastaju kao posljedica začepljenih lojnih žlijezdi.

3. Beba bljucka i povraća

To se događa zbog toga što mišići digestivnog trakta nisu dovoljno jaki i dozvoljavaju hrani da se vrati u usta. Zauzmite udoban položaj pri dojenju i sačekajte da beba nakon obroka podrigne. Tako će bljuckanje biti manje.

4. Kašlje i kiše

Bebe kašlju i kišu iz istog razloga kao i odrasli: kako bi pročistile disajne puteve ili izbacili nešto što ih iritira, poput sekreta. Dakle, ako je beba tokom dana dva puta kihnula, ne znači da je bolesna.

Komentari

komentara