Trudnoća i majčinstvo

POVEĆAJTE SAMOPOUZDANJE VAŠE DJECE POMOĆU OVIH SAVJETA!

Napisao H. H.

Kad se djeca osjećaju zadovoljnima samima sobom, nebo im je granica. Stručnjaci upozoravaju da je izgradnja samopouzdanja dugotrajan proces koji treba početi u najranijim godinama.

Izgradnja samopouzdanja trebala bi početi u najranijim godinama pri čemu roditelji preuzimaju ulogu učitelja. Ono ne dolazi preko noći već je dugotrajan proces, a portal Women’s day preporučuje tri načina koji stručnjaci ističu u izgradnji zdravog samopouzdanja kod najmlađih.

Motivirajte ih da prihvataju izazove

Ako na primjer vaše dijete pokazuje interes za umjetnošću, nemoj se zadovoljiti samo satovima standardne nastave. Upišite ga na napredne kurseve i izbjegnite čestu zamku svojstvenu roditeljima koja ne žele svojoj djeci priuštiti situacije u kojima se mališani ne osjećaju ugodno, savjetuje Susan Bartell autorica knjige ‘Top 50 pitanja koja postavljaju djeca’. Zapravo, roditelji takvim stavom djeci poručuju da ne vjeruju u njih niti njihovu sposobnost da naprave nešto. Djeci treba pokazati da mogu ići izvan okvira, a ako ne uspiju na jednom području, pokazat će se izuzetnima na nekom drugom.

Naučite ih kako da promatraju i uklope se

Mnoga djeca osjećaju manjak samopouzdanja kada se pridružuju većim grupama, istaknula je Eileen Kennedy Moore, autorica knjige ‘Biti pametan roditelj za pametnu djecu’. Ona savjetuje da bi najbolje bilo naučiti djecu da promatraju šta rade druga, a onda da se pokušaju uklopiti bez prekidanja. Na primjer, pitanje ‘mogu li se i ja igrati’ često zna zaustaviti akciju i dovodi u iskušenje ostalu djecu da daju negativan odgovor. Umjesto toga, naučite svoju djecu da uhvate loptu kada ispadne iz igre, a zatim da je vrate. Tada je vaše dijete u igri, jer zahvaljujući njemu aktivnost nije prekinuta.

Umjereno s pohvalama

Umjesto da stalno ističete kako ste ponosni na svoje dijete jer mu jako dobro ide, radije ga pitajte ‘zar nisi ponosan na sebe?’, savjetuje Susan Fletcher, autorica knjige ‘Biti roditelj u pametnoj zoni’. Zatim ga možete upitati na koji način je postigao uspjeh budući da poticanje djece da pričaju o svojim sposobnostima potiče razvoj njihovog samopouzdanja,prenosi Aura

Komentari

komentara