Trudnoća i majčinstvo

Zašto djeca mrze tutu

Napisao H. H.

Djeca koja se opiru korištenju tute ili WC školjke vjerovatno će kasnije u životu imati tešku narav.

Prema najnovijim otkrićima američkih pedijatara, za teškoće koje imaju roditelji da svoje dijete naviknu na tutu ili WC školjku najvjerovatnije je kriva konstipacija (zatvor) kod djeteta.

Ali, utvrdili su i to da djeca koja pružaju otpor nastojanjima roditelja da ih u najranijem životnom dobu naviknu na korištenje tute ili WC školjke za obavljanje fizioloških potreba, najvjerovatnije će u kasnijem životu imati tešku narav.

Otpor “toalet treningu”

Kad je razlog za nastanak problema hroničan zatvor u djetinjstvu, pravilna terapija olakšat će promjene, zaključili su američki istraživači.

U dvije studije, objavljene u stručnom medicinskom časopisu Pedijatrija, navodi se da nekoliko faktora doprinose odlaganju i zakašnjenju u “toalet treningu”, kako su naučnici nazvali postupak, na koji, inače, djeca prelaze do treće godine starosti.

Poređenje djece koja imaju teškoće u “toalet treningu” sa djecom koja tu “tranziciju” obave bez problema otkrilo je da su prva teško prilagodljiva, da rano iskazuju lošu narav i raspoloženje i da su manje uporni, piše Avaz.

Nemar ili strogo ponašanje roditelja nemaju nikakvog utjecaja na teškoće u “toalet treningu”. Jedno istraživanje je otkrilo da je više od polovine djece u obje grupe patilo od zatvora, ali da su tvrdu, bolnu stolicu imala djeca koja pokazuju teškoće u “toalet treningu”. Ali, nije utvrđeno da li je uzrok tome zatvor.

Problem je – zatvor

Drugo istraživanje ustanovilo je da zatvor najčešće prethodi teškoćama u “toalet trenigu”. Blagovremeno i efikasno liječenje zatvora može predstavljati potencijalnu opciju u smanjivanju odbojnosti djeteta prema “toalet treningu”.

Ključni pokazatelj je da dijete koje izbjegava “toalet trening” zapravo kontrolira zbivanja u debelom crijevu, jer skriva ili traži da mu se izvuče papirna pelena kad želi da “nešto uradi”, zaključuju pedijatri.

Komentari

komentara