Trudnoća i majčinstvo

Ne vičite na dijete: 14 korisnih savjeta kako da iskorijenite ovu lošu naviku!

Napisao A. K.

Ne postoji roditelj koji nije povisio ton na dete. Međutim, stručnjaci naglašavaju da je upravo takvo obraćanje detetu neefikasno i ne koriguje loše ponašanje već ga pothranjuje.

Vika nikada neće rešiti problem. Ona ne dovodi do korigovanja lošeg ponašanja već stvara dodatnu tenziju u odnosu i osećaj krivice.

Postoje dobri načini kako možete da prekinete ovu ne tako dobru naviku.

1. Shvatite da vikanje jednostavno nema nikakavog efekta

Iako smatraju da ne bi trebalo da viču na dosadnog prijatelja ili komšiju, roditelji ipak opravdavaju vikanje na dete koje se loše ponaša. „Roditelji misle da ako već svi to rade, da je to onda bezazleno. To nije slučaj. Vikanje omalovažava i uništava vaš odnos sa detetom“, govorio je Murej Štraus, američki sociolog i ekspert za partnerska pitanja.

2. Umesto da vičete recite detetu da prestane

Ponovite to ako je potrebno. „Snažno držite dete i objasnite mu da to što radi nije dobro“, navodi Straus. U stvarnosti je takva situacija da bilo da udarate, vičete ili pričate normalnim glasom, šansa da dete ponovi ono što je uradilo je 80 posto istog dana, a 50 posto u narednih nekoliko sati.

Kada nekoliko puta ponovite detetu zašto nešto ne bi trebalo da radi, bez vikanja, efekat je daleko bolji.
3. Udahnite, izdahnite, ponovite

Nekada je potrebno samo da pokušate da se smirite. Rekli ste detetu da pokupi sve razbacane igračke i spremi se za spavanje, ali nakon što ste se posle pet minuta vratili igračke su i dalje bile svuda po podu.

Umesto da izgubite kontrolu, zastanite, udahnite duboko, zatvorite oči. Napravite pauzu.

4. Pričajte o lošem ponašanju

„Vi sigurno nećete kazniti dete zato što je palo s bicikla nakon prvog pokušaja da nauči da vozi? Pa onda zašto bi u slučaju učenja lepog ponašanja bilo drugačije? Iz nekog razloga, mi verujemo da je kažnjavanje dobar način da dete nauči nešto. To ne mora tako da bude. Umesto toga možete ohrabriti, podržati i naučiti dete nečemu“.

Ako vaše dete udari drugo dete u toku igre, najlakše je vikati na njega i ne postići ništa time. U ovom slučaju bolje je usredsrediti se na to kako da objasinte detetu zašto povređivanje dugih nije dobro ponašanje i kako to utiče osobu koja je povređena.
5. Umesto da vičete, budite odlučni ali zadržite mekši ton

Pristup koji najviše utiče na korigovanje ponašanja, jeste i strog i nežan u isto vreme. „Kada govorite smirenim ali odlučnim i mekanim glasom, dete tada uglavnom pažljivo sluša. Sto smirenije budete govorili to će vaše reči imati veći uticaj“. Vaše dete neće imati razlog da izbegava otpor premma tome što govorite i lakše će razumeti šta je vaša namera u tom trenutku.

6. Otkrijte šta je uzrok lošeg ponašanja

Jedan od najčešćih razloga zbog kojih se deca ponašaju na loš način je i to što jednostavno nisu naučila da postoje alternativni načini izaražavanja emocija. „Posao roditelja bi između ostalog trebalo da bude i to kako da nauče decu da na prihvatljiv način izražavaju emocije.“

Ako vaš sin udari druga zato što mu je ovaj slučajno oborio igračku, nemojte odmah reći: „Ne, nemoj to da radiš! Umesto toga recite : „Nikola, razumem da si ljut zbog toga što je tvoj drug uradio to. Ok je da budeš ljut ali kada smo ljuti mi kažemo šta nam smeta, ne udaramo“.
7. Uvedite pravila i sledite ih

„Sara molim te isključi TV“. Pet minuta kasnije Sara još uvek gleda TV. “ Sara, zaitsa to mislim, ugasi TV“. Pet minuta kasnije Sara i dalje gleda TV. “ Sara stvarno ti kažem….“ . Deca obično ne reaguju na ove prazne pretnje zato što misle da blefirate. To su sitacije kada se roditelji ifrustriraju i krenu da viču na decu. Ali ovo je lako izbeći. Postavite jasna pravila. Kada deteu navedete posledicu, onda je i sprovedite ako nije reagovalo na pretnju.

8. Smanjite očekivanja

Beba ne može dugo da sedi vezana za sedište u autu, a mlađe dete može provesti smao neko vreme u šoping centru. Probajte da uskladite dnevne obaveze sa zahtevima deteta. Ako ste u prilici te stvari obavljate bez deteta ali ako dete mora sa vama idi u vreme kada mislite da nema dosta ljudi u prodavnicama ili online.
9. Nagradite dobro ponašanje

Deca vole da privlače pažnju roditelja na sve načine, nekada i pomoću nestašluka. „Roditelji poklanjaju deci pažnju bilo da ih nagrađuju ili kažnjavaju“ Savet je da ignorišete loše ponašanje koje njima služi za privlačenje pažnje. Čak iako vičete na njih vi im i dalje detetu dajete pažnju koju traže i ono će nastaviti da koristi loše ponašanje da bi privuklo vašu pažnju. Ako nagradite ili odreagujete pozitivno na lepo ponašanje, dete će biti motivisanije da ponavlja takvo ponašanje iz prostog razloga zato što ste ga primetili i reagovali na njega.

10. Izgradite čvrstu vezu sa detetom

Što je odnos koji imate sa deteom bolji i čvršći, to je i vaspitanje uspešnije. Dete želi da ude blisko sa vama, pa je korisno da iskoristite to i učvrstite vezu koju imate sa njim.
11. Stavite se u njihovu poziciju

Da li vas povređuje kada neko viče na vas? Pa kako i ne bi?

„Kada vičemo na dete, negativno utičemo na njihovo sampouzdanje i samopoštovanje. Razmislite o tome kako biste se vi osećali kada bi direktor vikao na vas. Verovatno biste bili postiđeni i povređeni. Veoma često vi ne biste stigli da obradite informacije koje vam vaš direktor upućuje zbog načina na koji to radi. Isto važi i za vaše dete. Potrebno je da ga naučite šta je dobro a šta loše, bez da u njemu izazovete osećanje stida ili da ga ponizite.

12. Ako je potrebno, udaljite se od deteta

Ako ste ljuti i smatrate da mođete samo da vičete i ništa drugo, postavite dete na sigurno mesto i izađite iz sobe. Probajte da dišete ili brojite do 10 pre nego što se vratite i obratite detetu. Možete ponavljati: „On /ona ima samo jednu godinu“. Ovo možete da ponavljate svaki put kada dobijete napad vikanja.
13. Usvojite zdrave navike

Mnogi roditelji potcenjuju efekat uravnotežene ishrane i dobrog sna kada je ponašanje deteta u pitanju. Ako bolje razmislite o tome, koja su dva najčešća uzroka koja se kriju za lošeg ponašanja. Glad i umor. To takođe važi i za vas kao roditelje.

14. Ne morate da budete savršeni

Umorni ste od toga da se prodžavate svih pravila a u sebi osećate frustraciju. Tada svaka sitnica koju vaše dete ne uradi kako treba u vama izazaove potrebu za vikanjem a onda nema nazad. Savetuje se da ako do toga dođe, porazgovarate sa detetom kada se smirite. Važno je da mu objasnite da niste želeli da odregujete tako. Objasnite mu da vas izluđuje to kada vam se sluša i zatržite od njega da se ponaša bolje a vi isto njemu obećajte.

Izvor: Yumama

Komentari

komentara