Trudnoća i majčinstvo

HIRURŠKI UKLONITI ILI NE? – Miom maternice i trudnoća

Napisao admin

Miom maternice je jedan od najčešćih ženskih zdravstvenih problema u današnje vrijeme. Ranije je miom maternice bio česta pojava među ženama u kasnim tridesetim.


trudnoća (foto:cure.ba)

Ali sada, čak i tinejdžeri imaju miome na svojim zidovima maternice. Naš nezdravi savremeni način života i prehrambene navike su krive za to. Ostajanje u drugom stanju kada imate miom je izazov. Da li je začeće s miomom moguće ili ne ovisi o intenzitetu problema. Što su miomi? Miomi su u osnovi mali tumori koji rastu na zid maternice.

Zašto je ostajanje u drugom stanju teško sa miomom?

Glavni simptom mioma su  nepravilne menstruacije. Sada, ako su vaše menstruacije nepravilne, postaje vrlo teško izračunati tačan period ovulacije. To je razlog zašto je začeće sa miomom izazov.

Ponekad, žene koje imaju miome ne dobijaju menstruaciju do 6 mjeseci. To se samo može dogoditi kada su miomi veliki i kada blokiraju prolaz jajašca iz jajnika u maternicu.

Kako mioma raste na zidu maternice, oni mogu ometati proces implantacije embrija. Pa tako ako ostanete u drugom stanju, ali se embrij ne ugnijezdi na zidovima maternice,  imat ćete  pobačaj u roku od 45 dana od dana trudnoće.

Postoji puno problema, čak i nakon začeća ukoliko imate miom. Miom raste tokom trudnoće zbog hormonalne hiperaktivnosti. To bi moglo uzrokuje pobačaj jer neće dopustiti bebi da raste. Ponekad, veliki miom može blokirati vaginalni prolaz prisiljavajući porod na carski rez.

Jesu li ovi problemi sa neplodnošću izlječivi?

Tehnički vi ne može nazvati miom problemom koji utiče na plodnost. On donosi problemima neplodnosti u kombinaciji s hormonskom neravnotežom. No, ostajanje u drugom stanju sa miomom je moguće. Međutim, bolje je miom hirurški ukloniti prije planiranja trudnoće. Ako su miomi manji, onda možete ostati u drugom stanju i bez operacije.

ljepota.ba

Komentari

komentara