Trudnoća i majčinstvo

Kako da naučite dijete da vas prestane prekidati u tri koraka

Napisao A. K.

Dok sam pokušavala napisati ovu priču moje dijete me prekidalo nekoliko puta.

To je jedan od najfrustrirajućih aspekata majčinstva, taj neprekidni niz prekidanja i besmislenih pitanja. Na žalost, ovo prekidanje je način na koji oblikujete njihov mali nerazvijeni mozak u mozak samostalne odrasle osobe.

Očekivanje da naučite vašeg trogodišnjaka da vas prestane prekidati nemoguća je misija zato što njihov mozak jednostavno radi na takav način ali postoje tri koraka uz pomoć kojih možete ograničiti njihova prekidanja.

Postavite razumna očekivanja

Kao prvo, morate shvatiti da vaše znatiželjno dijete koja vas prekida ne želi namjero da vam slomi volju. Oni jednostavno nemaju još uvijek dovoljno razvijen mozak da kontrolišu svoje impulse i za njih se sve dešava poprilično spontano. Prvi korak u ovom procesu je da u potpunosti prihvatite činjenicu da vas vaši klinci ne pokušavaju izluditi i da je čak i sa treningom gotovo nemoguće naučiti trogodišnjake i četverogodišnjake da vas prestanu prekidati.

Foto: fatherly.com

Neka se izmjenjuju razgovor i slušanje

Djeca neće znati kako da vode normalne razgovore ako vi ne razgovarate sa njima. Podaci pokazuju da i ako to radite, ne radite to vjerovatno dovoljno. Istraživanja su dovela do prilično zastrašujućih podataka da roditelji provode svega deset minuta sedmično na stvarne razgovore sa djecom. Drugi korak je da vodite koncizne i korisne razgovore sa djecom. Stručnjaci preporučuju da razgovor pretvorite u svojevrsnu igru u kojoj se sagovornici smjenjuju u govoru i slušanju. Postavite tajmer na dvije minute i recite djetetu da mama ima dvije minute u toku kojih se ne smije prekidati i da će poslije toga dijete imati dvije minute. Ovu igricu možete igrati bilo gdje, dok se vozite na povratku iz škole, kod kuće za trpezarijskim stolom i u mnogim drugim svakodnevnim situacijama.

Foto: Olimpik/Shutterstock.com

Signalizujte djeci šta trebaju raditi uz pomoć ruku

Bez obzira na to koliko vremena provodite u treniranju djece kada nekog smiju a kada ne smiju prekidati ona će vas i dalje prekidati. Iz toga razloga od velike pomoći može biti da poradite na nekoliko signala kao što su podizanje ruke ili lagano stezanje ručice kako biste im stavili do znanja da u tom trenutku trebaju prekinuti sa govorom. Možete pokušati i sa metodom da dijete priča sa omiljenim medvjedićem kada vi niste dostupni.

Bez obzira o kojoj tehnici se radi važno je da imate strpljenja. Ne smijete zaboraviti da se mala i predškolska djeca ne mogu dugo zadržavati na jednoj misli (maksimalno trideset sekundi) tako da se trebate truditi da uvijek ostanete mirni u takvim situacijama.

Prevela: Staša Nikodinović

Izvor: Fatherly.com

Foto: Olimpik / Shutterstock.com

Lolamagazin.com

Komentari

komentara