Trudnoća i majčinstvo

Beba odbijala majčino mlijeko i tako joj spasila život: Slučaj Sare (26) nezabilježen u medicini!

Sarah Boyle - Facebook
Napisao H. H.

Ni slutila nije da će joj njena beba zapravo otkriti nešto strašno

Sara Bojle (26) radnica u kol-centru otkrila je javnosti kako je Tedi, njen sin koji sada ima jednu godinu, vrištao i odbijao kada ga je pokušala da ga doji iz desne dojke.

Zabrinuta njegovim odbijanjem, otišla je kod lekara koji ju je uputio u bolnicu na skeniranje i biopsiju. Dve nedelje kasnije, dobila je rezultate biopsije koji su pokazali da ima drugi stepen trostruko negativnog raka dojke.

Sara sada prima hemioterapiju i planira dvostruku mastektomiju s trenutnom rekonstrukcijom grudi.

“Tedi je moj heroj – da nije bilo njega, nikad ne bih ni posumnjala da imam rak. Moj doktor mi je rekao da dojenje pomaže da se uspostavi duboka veza između majke i deteta, a u mom slučaju dojenje je učinilo mnogo više od toga – spasilo mi je život”, ispričala je Sara za “Metro.co.uk“.

“Moj sin je očigledno primetio da mleko iz moje desne i leve dojke nije isto, da mleko iz desne dojke ima drugačiji miris i ukus. Moj doktor je rekao da je to prvi put da je čuo za tako nešto i bio je šokiran. Rekao mi je da imam puno sreće što sam odlučila da dojim, inače je pitanje kad bi se otkrila moja bolest”, prepričava Sara prve dana kad je saznala da ima rak.

Sara je prvi put primetila kvržicu na dojci u januaru 2013. godine, ali kad je otišla na pregled, rečeno joj je da ima cistu i da nema zbog čega da brine. Vremenom se cista povećavala i u sledeće četiri godine je još pet puta išla na skeniranje ciste, ali doktori su je uveravali da se cista povećala zbog hormona i da nema čega da se plaši.

U maju 2015. je ostala trudna i u februaru 2016. godine je rodila sina Tedija, zdravu i veselu bebu od 3.6 kilograma. Nakon otprilike 5 meseci dojenja, Sara je primetila da desna dojka ne funkcioniše dobro kao leva. Zvala je za pomoć savetnicu za dojenje koja joj je rekla da je to često i da nema razloga za brigu.

Ali, mesec dana kasnije, Tedi više nije hteo da pije mleko iz desne dojke. Sara je otišla kod ginekologa koji ju je ponovo uveravao da je sve to normalno i da nema čega da se plaši.

Sledećih nedelja, svaki put kad bi probala da doji iz desne dojke, Tedi bi počeo da plače i vrišti.

“Jednostavno nije hteo ni blizu, čak nije hteo ni da se mazi sa mnom kad bih ga držala na desnoj strani”, priseća se Sara. Napokon, kad je Tedi napunio 8 meseci, Sara se vratila ginekologu i tražila uput za skeniranje, na koje je otišla u novembru 2016. godine.

“Upravo sam završila sa skeniranjem i radiolog je ušao u prostoriju i rekao da se nalazi područje unutar ciste koje izgleda sumnjivo i da će me uputiti na biopsiju”, seća se žena.

Dve nedelje kasnije joj je dijagnostikovan drugi stadijum trostruko negativnog raka dojke, nehormonalni rak koji je izuzetno redak kod mladih žena. Rak unutar ciste je rastao tri nedelje, tačno kad je Tedi potpuno odbio da pije mleko iz te dojke. Tog dana kad joj je dijagnostikovan rak, doktori su joj zabranili dalje dojenje, kako bi krenuli sa hemioterapijom.

“Želim da se sve žene pregledaju i ako otkriju kvržicu na grudima, da je odmah pregledaju”, izjavila je Sara i poručila da obratite pažnju kakve signale vam šalje vaše dete.

Komentari

komentara