Trudnoća i majčinstvo

Da nijedan roditelj ne osjeti krivicu: ‘Svake godine objavljujem ovu fotografiju kao upozorenje’ (FOTO)

Napisao A. K.

Nakon što je njena, tada, dvanaestomesečna ćerka pretrpela veliki bol, i nakon što je i sama pretrpela veliki stres, ova mama odlučila je da svake godine deli jednu istu fotografiju, a evo i zbog čega.

Heder Kler ima svoju malu-veliku humanu misiju. Nakon što je njena, tada, dvanaestomesečna ćerkica Medou, 2015. godine slomila nogu dok se u njenom krilu, ona je ona je odlučila da svake godine na svom Fejsbuk profilu objavljuje upozorenje za roditelje.

„Svake godine podelim ovu fotografiju kao upozorenje i mali podsetnik o tome koliko je opasno da se spuštate niz tobogan sa detetom u krilu. Kada je Medou imala dvanaest meseci, spustila sam se niz tobogan sa njom u krilu (inače, prvo sam se spustila sa Metjuom, ali on je imao sreće) i tokom spusta njena noga je ostala zaglavljena između mene i tobogana. Ova fotografija nastala je samo trenutak pre nego što se njena noga slomila. Ona se na fotografiji još uek smeje jer se sve desilo samo trenutak posle.

Kada smo otiši u Urgentni centar, prijatni lekar objasnio mi je koliko su povrede nastale na ovaj način česte. Nisam imala pojma. Mislila sam da svi stavljaju decu u krilo kako bi se spustili niz tobogan. Snažno verujem da bi svako igralište trebalo da ima znak upozorenja, ali pošto ga nema nigde (a mi obilazimo mnooogo igrališta), svake godine delim ovu fotografiju kako nijedno drugo dete ne bi osetilo bol koju je osetila Medou, i kako nijedan drugi roditelj ne bi osećao krivicu koju sam ja osećala. Nikada se ne spuštajte niz tobogan sa bebom u krilu. Ne postoji bezbedan način da to uradite.

To je bukvalno jedan od top tri razloga zbog kojih mala deca dolaze u Urgentni centar tokom proleća i leta.

A za sve koji već planiraju da komentarišu način na koji držim ćerku – nismo počele ovako. Sedela je na dredini mog krila. Kada sam shvatila šta se dešava, rukom kojom se držim za tobogan sam pokušala da nas zaustavim kako bih joj oslobodila stopalo. Nisam se spuštala sa njom tako da mi je ona sa strane. Upotrebila sam zdrav razum.“

 Izvor: yumama.com

Komentari

komentara