Trudnoća i majčinstvo

Trudnice, oprez: Ako pijete više od 2 šolje kafe ili čaja dnevno, možete ugroziti bebu!

Napisao H. H.

Ukoliko vam se u trudnoći pije kafa ili čaj, obratite pažnju na njihov dnevni unos.

Najnovija istraživanja su pokazala da trudnice koje piju više od tri šolje čaja ili dvije šolje kafe dnevno imaju veću predispoziciju da dobiju djecu sa prekomjernom težinom, piše “Srbija Danas“.

Majke koje očekuju bebu, a koje unose više od 200mg kofeina dnevno su u većem riziku da dobiju djecu koja u svojim ranim godinama brže rastu i imaju višak kilograma već do svoje osme godine.

Ranija istraživanja na životinjama su ukazala da korišćenje kofeina kod trudnica može pokrenuti gene koji su povezani za regulaciju težine.

Profesorica Verena Sengpil sa Univerziteta Gotenburg, jedna od autorki studije je rekla: Čak iako su potrebna dodatna istraživanja prije nego što možemo da kažemo šta ovo otkriće zaista znači, kofein je supstanca čiji unos možete da smanjite ili potpuno ukinete tokom trudnoće.

Otkrića do kojih su naučnici došli još ranije, ukazuju na to da su gojazna djeca sklonija dobijanju dijabetesa tipa 2, kao i visokog krvnog pritiska, kasnije u životu.

Nacionalna zdravstvena služba preporučuje trudnicama dnevni unos kofeina do 200mg, što je ekvivalent dvije šolje instant kafe ili tri šolje čaja.

Komentari

komentara