Trudnoća i majčinstvo

Serena Vilijams zamalo umrla na porođaju: 5 mjeseci je ćutala, više neće, sada upozorava cijeli svijet!

Napisao H. H.

Otkucaji njenog srca spali su na opasno nizak nivo tokom kontrakcija

Veliki zdravstveni problemi kroz koje je teniska zvezda Serena Vilijams borila nakon porođaja inspirisali su je da nakon 5 meseci progovori o važnosti dobre zdravstvene nege.

“Svaka majka u celom svetu, nezavisno od rase ili porekla, zaslužuje zdravu trudnoću i porođaj”, rekla je Serena i dodala da je umalo umrla nakon što je 1. septembra rodila prvo dete, ćerku Aleksis Olimpiju.

Naime, njeni otkucaji srca spustili su se na opasno nizak nivo tokom kontrakcija, zbog čega je hitno morala na carski rez. Iako je operacija dobro prošla, Serena se narednih šest dana borila sa plućnom embolijom, stanjem u kojem jedan ili više krvnih sudova blokiraju krvni ugrušci. Zbog toga je morala na još nekoliko operacija i preživela je čitav niz zdravstvenih problema, piše People.

“Srećna sam što sam preživela. Prvo, moja rana od carskog reza se otvorila zbog jakog kašlja, koji je izazvala embolija. Ponovo su me operisali, a tada su lekari otkrili veliki hematom, usled oticanja krvnog ugruška u mom stomaku. Ponovo sam operisana, sproveden je zahvat koji sprečava da ugrušak ode u pluća. Kada sam napokon izašla iz bolnice, provela sam prvih šest nedelja u krevetu”, ispričala je novopečena majka.

Iako je sve bilo toliko komplikacija, teniserka je zahvalna lekarima na svemu.

“Zahvalna sam što sam imala tako dobar medicinski tim. Oni tačno znaju kako treba da se postave u komplikovanim situacijama. Da nije bilo njihove profesionalnosti i dobre nege, danas ne bih bila ovde”, tvrdi Vilijams.

stilkurir.rs

Komentari

komentara